
Czas przygotowania: 30 minut
Ilość osób: 4
Składniki:
- 800 g steków z polędwicy wołowej
- 2 łyżki Przyprawy do grilla Knorr
- 3 łyżki Sosu Hellmann’s Steak
- 1 łyżeczka świeżych listków tymianku
- 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżeczka świeżo posiekanego rozmarynu
- 1 posiekany ząbek czosnku
- skórka otarta z 1 cytryny
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
Sposób przygotowania:
- Przygotuj mięso. Oczyść je, osusz papierowym ręcznikiem oraz podziel na cztery steki jednakowej wielkości.
- Połącz ze sobą: Przyprawę do grilla Knorr, otartą skórkę z cytryny, czosnek, posiekane zioła, musztardę i oliwę z oliwek. Całość starannie wymieszaj.
- Przyrządzoną marynatą posmatuj steki. Dookoła obwiąż je dodatkowo szerokim paskiem wykonanym z folii aluminiowej. Dzięki temu mięso zachowa swój ładny kolor i formę. Odstaw zawinięte steki w chłodne miejsce na około pół godziny.
- Następnie smaż steki na rozgrzanym grillu przez około 20 minut, przewracając je co jakiś czas. Pamiętaj, by smarować mięso w trakcie grillowania resztą marynaty. Tak przygotowane danie serwuj z sosem do steków, ziemniakami z rusztu oraz ulubionymi warzywami.