Najważniejsza jest rasa bydła, z której pochodzi mięso. Najlepszym mięsem na befsztyk będzie wołowina Wagyu, jak również Limousin, Chianina – Rind – uważana za najstarszą rasę bydła na świecie, Hereford czy Black Angus.
Składniki:
- 300 ml wina czerwonego Marsala
- 1 opakowanie Esencji do sosu pieczeniowego ciemnego Knorr
- 1 szalotka
- 50 ml oliwy z oliwek
- 4 steki z polędwicy wołowej
- 300 g leśnych grzybów (mogą to być prawdziwki, pieczarki albo kurki, również mrożone)
- 6 szalotek
- 100 g suszonych śliwek bez pestek (najlepiej polskich podwędzanych)
- 50 g śmietany
- 2 żółtka
- 1 łyżka bułki tartej
- 2 łyżki Przyprawy do mięs Knorr
- 50 ml oleju roślinnego
Sposób przygotowania:
- Mięso oprósz Przyprawą do mięs Knorr, dzięki której nabierze ono wspaniałego smaku i aromatu, a następnie odstaw je na kilka godzin aby się zamarynowało.
- Cebule i grzyby pokrój w grube kawałki, następnie obsmaż je na patelni, dodaj śmietanę, zagotuj do wygotowania płynu i ostudź. Tak powstały farsz wymieszaj z pokrojonymi śliwkami, żółtkami i bułką tartą.
- Obsmaż na oleju steki – po 1 minucie z każdej strony. Następnie przełóż je do brytfanki. Na wierzch mięsa wyłóż gotowy farsz. Mięso piecz przez około 15 – 20 minut w rozgrzanym do 200°C piekarniku.
- Następnie przełóż je na bok, a do brytfanki wlej szklankę wody i dokładnie wymieszaj powstały w ten sposób sok, na bazie którego przygotujesz sos Marsala.
- Na rozgrzanej oliwie, na patelni na której przygotowywałeś mięso, zeszklij pokrojoną w drobną kostkę szalotkę.
- Całość zalej winem i zagotuj do momentu, aż wino prawie zupełnie odparuje. Dodaj sos z brytfanki i dolej 250 ml ciepłej wody.
- Dodaj Esencję do sosu pieczeniowego ciemnego Knorr, dzięki której sos będzie gęsty i dobrze doprawiony. Całość wymieszaj dokładnie upewniając się, że esencja całkowicie się rozpuściła. Wszystko gotuj chwilę, aż sos zgęstnieje. Mięso podawaj polane sosem.