Steki z polędwicy wołowej z grzybami i śliwkami w sosie

Do przygotowania odpowiedniego steku powinniśmy wykorzystać odpowiedni rodzaj mięsa. Na grillu świetnie sprawdzi się wołowina. Co musimy wiedzieć, przystępując do jej zakupu?

stek z grzybami i sliwkami
Steki z polędwicy wołowej z grzybami i śliwkami w sosie

Najważniejsza jest rasa bydła, z której pochodzi mięso. Najlepszym mięsem na befsztyk będzie wołowina Wagyu, jak również Limousin, Chianina – Rind – uważana za najstarszą rasę bydła na świecie, Hereford czy Black Angus.

Składniki:

  •     300 ml wina czerwonego Marsala
  •     1 opakowanie Esencji do sosu pieczeniowego ciemnego Knorr
  •     1 szalotka
  •     50 ml oliwy z oliwek
  •     4 steki z polędwicy wołowej
  •     300 g leśnych grzybów (mogą to być prawdziwki, pieczarki albo kurki, również mrożone)
  •     6 szalotek
  •     100 g suszonych śliwek bez pestek (najlepiej polskich podwędzanych)
  •     50 g śmietany
  •     2 żółtka
  •     1 łyżka bułki tartej
  •     2 łyżki Przyprawy do mięs Knorr
  •     50 ml oleju roślinnego

Sposób przygotowania:

  1. Mięso oprósz Przyprawą do mięs Knorr, dzięki której nabierze ono wspaniałego smaku i aromatu, a następnie odstaw je na kilka godzin aby się zamarynowało.
  2. Cebule i grzyby pokrój w grube kawałki, następnie obsmaż je na patelni, dodaj śmietanę, zagotuj do wygotowania płynu i ostudź. Tak powstały farsz wymieszaj z pokrojonymi śliwkami, żółtkami i bułką tartą.
  3. Obsmaż na oleju steki – po 1 minucie z każdej strony. Następnie przełóż je do brytfanki. Na wierzch mięsa wyłóż gotowy farsz. Mięso piecz przez około 15 – 20 minut w rozgrzanym do 200°C piekarniku.
  4. Następnie przełóż je na bok, a do brytfanki wlej szklankę wody i dokładnie wymieszaj powstały w ten sposób sok, na bazie którego przygotujesz sos Marsala.
  5. Na rozgrzanej oliwie, na patelni na której przygotowywałeś mięso, zeszklij pokrojoną w drobną kostkę szalotkę.
  6. Całość zalej winem i zagotuj do momentu, aż wino prawie zupełnie odparuje. Dodaj sos z brytfanki i dolej 250 ml ciepłej wody.
  7. Dodaj Esencję do sosu pieczeniowego ciemnego Knorr, dzięki której sos będzie gęsty i dobrze doprawiony. Całość wymieszaj dokładnie upewniając się, że esencja całkowicie się rozpuściła. Wszystko gotuj chwilę, aż sos zgęstnieje. Mięso podawaj polane sosem.