Przygotowanie na przykład małych sałatek będzie świetnym rozwiązaniem zarówno na mniejsze, jak i większe przyjęcia. Piotr Ceranowicz poleca na tę okazję przepis z wykorzystaniem makaronu, słodkich ziemniaczków, kurczaka a także pleśniowego sera. Dzięki temu zachwycimy gości swoim nowoczesnym podejściem do sylwestrowych przekąsek, jaki nadchodzącego nowego roku.
Składniki:
- Makaron Lubella Classic Świdry 400g
- 2 słodkie ziemniaki
- 2 granaty
- 2 piersi z kurczaka
- Kozi ser pleśniowy
- Garść kolendry
- Sok z 2 cytryn
- Oliwa z oliwek
- Sól, pieprz, cukier
- Olej
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, następnie smażymy w głębokim tłuszczu do miękkości (ok. 10 minut). W tym czasie przygotowujemy makaron wg zaleceń producenta.
- Pierś z kurczaka doprawiamy solą i pieprzem i wstawiamy na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Kiedy będzie już gotowy, porcjujemy go na małe kawałki.
- Granat z kolei przekrajamy na pół i przy pomocy wałka lub drewnianej łyżki wydobywamy z pestki.
- Makaron mieszamy z ziemniakami, kurczakiem oraz granatem. Całość doprawiamy oliwą, sokiem z cytryny oraz solą, pieprzem i cukrem. Gotowe sałatki przekładamy do małych pojemniczków lub miseczek i dekorujemy kozim serem oraz kolendrą.