
Szpinak siły ci doda!
Spośród bohaterów bajek, do których nieustannie wracają kolejne pokolenia, na kulinarną uwagę zasługuje słynny marynarz z fajką, o porywczej naturze. Słynący ze swoich dobrze rozwiniętych mięśni, znany był też z tego, że całą swoją siłę brał ze… szpinaku! W tym dniu możemy więc też sięgnąć po przepis na pyszne danie z jego dodatkiem. Piotr Murawski, szef kuchni Knorr, poleca znakomite roladki ze szpinakiem, cukinią i ricottą:
Piersi z kurczaka ze szpinakiem
Składniki:
- 400 g piersi z kurczaka
- 1 opakowanie – Rosół z kury Knorr
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 100 g sera topionego śmietankowego
- 200 g śmietany
- 450 g mrożonego szpinaku
Sposób przygotowania:
- Pokrój mięso w kostkę i podsmaż. Następnie dorzuć posiekany wcześniej czosnek i cebulę, wszystko razem przez chwilę smaż.
- Dodaj śmietanę oraz kostkę Rosół z kury Knorr, dzięki której potrawa nabierze wyjątkowego, pełnego smaku. Dorzuć odciśnięty z wody szpinak.
- Następnie dorzucaj kawałki serka topionego i podgrzewaj do czasu, aż się całkiem rozpuści. Gotowe danie podawaj z makaronem.