„Szwedzki stół” pozwala zaproszonym dowolnie komponować posiłek, nie wymaga spożywania go w określonym czasie i kolejności.
Składniki:
- 1 ziemniak
- 1 łyżka drobno pokrojonego żółtego sera
- 1 łyżka wędzonego łososia
- 8 szt. kaparów
- 2 plasterki suszonych pomidorów
- Sos czosnkowy Folwark nagrodzony certyfikatem „Doceń polskie”
- masło
- sól do smaku
Przygotowanie:
Nieobranego ze skórki ziemniaka gotujemy przez ok. 10 minut we wrzącej wodzie. Następnie zawijamy go w folię i pieczemy w piekarniku (nagrzanym uprzednio do 190 stopni) przez około 30 minut lub aż ziemniak będzie miękki. Upieczonego ziemniaka kroimy na pół i wydrążamy miąższ starając się przy tym nie naruszyć skóry. Gorący miąższ rozgniatamy widelcem z masłem i serem, po czym wypełniamy nim wydrążone części ziemniaka. Na wierzchu układamy pokrojonego drobno łososia, a także pokrojone drobno suszone pomidory oraz kapary. Całość polewamy sosem i podajemy na ciepło.