Imbir, na którym mieszkańcy Azji poznali się już dawno ma wyjątkowe właściwości. Niezwykle popularna roślina ma szerokie zastosowanie w egzotycznych daniach przyrządzanych na słodko i słono. Ma wyjątkowo smak, potrafiący rozpalić nasze kubki smakowe, na przykład w zupie Mulligatwny
Czas przygotowania: 60 minut
Ilośc porcji: 6
Składniki:
– filety z udek z kurczaka – 300 g
– Bulionetka drobiowa Knorr 1 sztuka
– czerwona soczewica – 200 g
– limonka – 1 sztuka
– świeży imbir – 20 g
– ząbek czosnku – 4 sztuki
– szalotki – 4 sztuki
– kumin – 1 łyżka
– zmielone ziarna kolendry – 1 łyżka
– żółta curry madras – 2 łyżki
– papryczka chili – 1 sztuka
– olej – 90 ml
– natka kolendry – 1 pęczek
Sposób przygotowania:
- Soczewicę zalej zimną wodą i pozostaw do namoczenia na całą noc. Mięso z kurczaka pokrój w kostkę. Świeży imbir, szalotki, papryczkę chili oraz czosnek posiekaj.
- Ziarna mielonej kolendry, łyżkę kuminu i mieszankę curry wrzuć na rozgrzany w garnku olej. Dodaj mięso z kurczaka, chilli, szalotki oraz imbir. Smaż przez około 10 minut, od czasu do czasu mieszając.
- Po upływie tego czasu dodaj czerwoną soczewicę. Całość zalej wywarem sporządzonym z Bulionetki Knorr rozpuszczonej w 1,5 litra wody. Gotuj na wolnym ogniu przez około 45 minut.
- Gotową zupę dopraw wyciśniętym sokiem z limonki i przed podaniem na stół posyp posiekaną natką kolendry.