Jak karnawał, to karnawał! A w związku z tym trzeba trochę poszaleć. Czy urządzamy huczną (ale bezpieczną!) imprezę, małą posiadówkę, czy kameralny rodzinny wieczór, na tę specjalną okazję trzeba przymusowo przygotować wyjątkowe przekąski. A co sprawdzi się lepiej, niż przepyszne wypieki? Oczywiście przepyszne wypieki, które wystrzałowo wyglądają! Doskonale sprawdzą się do tego nasze róże karnawałowe. Dzięki podanemu poniżej przepisowi można zabłysnąć przed ukochaną osobą, ale i zachwycić gości podczas zabawy. Kreatywności nigdy za wiele, eksperymentujcie razem z nami w karnawale!
Róże karnawałowe z kolorową polewą
Ciasto:
- 50g Cukru pudru DIAMANT
- 340g mąki pszennej
- 4 duże żółtka
- ½ łyżeczki soli
- 180g kwaśnej śmietany
Polewa:
- 100g Cukru do polew DIAMANT
- 10ml soku malinowego
Sposób wykonania
- Z podanych składników zagnieć ciasto, które następnie dokładnie wyrób. Rozwałkuj je na oprószonej mąką stolnicy i krążkami o różnych wielkościach wytnij po 3 kółka. Tak powstałe kawałki ponacinaj z boku 3-4 razy.
- Kółka nałóż jedno na drugie, zaczynając od największego. Później dociśnij je pośrodku, tworząc kształt róży. Przygotowane przysmaki smaż z obu stron w dobrze rozgrzanym głębokim tłuszczu.
- Gotowe róże odsącz na papierowym ręczniku.
- Przygotuj polewę – połącz cukier do polew z sokiem malinowym. Tym sposobem dodasz jej różowego koloru. Następnie przełóż ją do papierowego rękawa. Za jego pomocą ozdób środek i brzegi „płatków” róż. Dla smaku (i wizualnego efektu) smakołyki można dodatkowo oprószyć cukrem pudrem.