Przepis na pyszne róże karnawałowe

Idealne na szaloną imprezę, ale i romantyczne spotkanie we dwoje. Spróbuj tych niesamowitych wypieków, które smakują tak dobrze, jak wyglądają.

 róże karnawałowe przepis
Przepis na pyszne róże karnawałowe.

Jak karnawał, to karnawał! A w związku z tym trzeba trochę poszaleć. Czy urządzamy huczną (ale bezpieczną!) imprezę, małą posiadówkę, czy kameralny rodzinny wieczór, na tę specjalną okazję trzeba przymusowo przygotować wyjątkowe przekąski. A co sprawdzi się lepiej, niż przepyszne wypieki? Oczywiście przepyszne wypieki, które wystrzałowo wyglądają! Doskonale sprawdzą się do tego nasze róże karnawałowe.  Dzięki podanemu poniżej przepisowi można zabłysnąć przed ukochaną osobą, ale i zachwycić gości podczas zabawy. Kreatywności nigdy za wiele, eksperymentujcie razem z nami w karnawale!

Róże karnawałowe z kolorową polewą

Ciasto:

  • 50g Cukru pudru DIAMANT
  • 340g mąki pszennej
  • 4 duże żółtka
  • ½ łyżeczki soli
  • 180g kwaśnej śmietany

Polewa:

  • 100g Cukru do polew DIAMANT
  • 10ml soku malinowego

Sposób wykonania

  1. Z podanych składników zagnieć ciasto, które następnie dokładnie wyrób. Rozwałkuj je na oprószonej mąką stolnicy i krążkami o różnych wielkościach wytnij po 3 kółka. Tak powstałe kawałki ponacinaj z boku 3-4 razy.
  2. Kółka nałóż jedno na drugie, zaczynając od największego. Później dociśnij je pośrodku, tworząc kształt róży. Przygotowane przysmaki smaż z obu stron w dobrze rozgrzanym głębokim tłuszczu.
  3. Gotowe róże odsącz na papierowym ręczniku.
  4. Przygotuj polewę – połącz cukier do polew z sokiem malinowym. Tym sposobem dodasz jej różowego koloru. Następnie przełóż ją do papierowego rękawa. Za jego pomocą ozdób środek i brzegi „płatków” róż. Dla smaku (i wizualnego efektu) smakołyki można dodatkowo oprószyć cukrem pudrem.