
Tarta inna niż wszystkie – koniecznie spróbujcie!
Składniki:
- mąka
- sól
- pieprz
- papryka w proszku
- masło
- ziemniaki
- oliwa
- czerwona cebula
- czosnek
- curry
- miód
- ricotta
- jajka
- śmietana
- rukola
Sposób przygotowania:
- Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy szczyptę soli i mieszamy.
- Dodajemy masło i rozdrabniamy całość, aż powstaną małe grudki.
- Stopniowo dodajemy wodę i mieszamy tylko do połączenia składników (inaczej ciasto będzie twarde). Ciasto owijamy w folię i chłodzimy w lodówce przez 30 minut.
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni. Ciasto cienko rozwałkowujemy i wykładamy nim formę na tartę o średnicy 23 cm. Nakłuwamy je widelcem, przykrywamy papierem do pieczenia, obciążamy grochem ceramicznym i pieczemy przez 10 minut. Po tym czasie papier i groch zdejmujemy i dopiekamy spód tarty przez kolejne 5 minut. Studzimy.
- Ziemniaki obieramy i kroimy w cienkie plasterki, smażymy przez 15 minut na oliwie. Usmażone ziemniaki zdejmujemy z patelni i studzimy.
- Cebule kroimy w ćwiartki, układamy na blasze do pieczenia wyłożonej papierem. Skrapiamy je oliwą, posypujemy posiekanym czosnkiem i curry oraz polewamy miodem. Pieczemy w mocno nagrzanym piekarniku, aż będą chrupiące, ale nie rozpadające się.
- Śmietanę mieszamy z ricottą oraz jajkami, doprawiamy solą i pieprzem oraz papryką.
- Na podpieczonym spodzie układamy plasterki usmażonych wcześniej ziemniaków. Zalewamy je śmietaną z jajkami oraz ricottą i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 30-40 minut.
- Tartę podajemy z upieczonymi ćwiartkami czerwonej cebuli oraz rukolą.
Przepis i zdjęcie: Ania Włodarczyk
źródło: kukbuk.com.pl