Tarta warzywna

Jesteście zwolennikami roślinnych potraw, ale brakuje wam już pomysłów na nowe dania? Wypróbujcie szybki i prosty przepis na tartę warzywną!

Tarta warzywna

Czas przygotowania: 60 minut
Ilość osób: 4

Składniki:

  • 1 płat ciasta francuskiego
  • 1 łyżka rozmarynu
  • 1 szczypta pieprzu czarnego
  • 2 marchewki
  • 2 cukinie
  • 1 bakłażan
  • 100 g mrożonych prawdziwków
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 150 ml śmietany
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżka miodu

Sposób przygotowania:

  1. Wyłóż pergaminem foremkę do tarty. Na spód włóż ciasto francuskie i ponakłuwaj je widelcem. Całość nakryj pergaminem i obciążeniem zrobionym np. z ziaren grochu lub fasoli. Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piecz przez 10 minut.
  2. Rozmrożone grzyby pokrój w cienkie plastry. Czosnek oraz cebulę posiekaj i przesmaż je w niewielkim garnku. Następnie dodaj grzyby i smaż jeszcze przez chwilę. Do całości wlej śmietanę oraz dodaj rozmaryn i pieprz. Taki sos gotuj przez około 10 minut na wolnym ogniu. Pod koniec dopraw sos do smaku i zdejmij z ognia.
  3. Bakłażana, cukinie oraz marchewki pokrój wzdłuż na cienkie plastry. W naczyniu połącz oliwę z oliwek, ocet, miód oraz posiekany ząbek czosnku. W powstałej marynacie namaczaj plastry warzyw przez około 10 minut.
  4. Sos z grzybów nałóż na gotowe ciasto francuskie. Następnie poukładaj plastry warzyw naprzemiennie i dookoła tak, aby zajęły całą przestrzeń okrągłej formy.
  5. Ciasto z sosem i warzywami wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Tartę piecz przez 35 minut. Gotowe danie serwuj na ciepło lub na zimno.

Gotowe!