Czas przygotowania: 60 minut
Ilość osób: 4
Składniki:
- 1 płat ciasta francuskiego
- 1 łyżka rozmarynu
- 1 szczypta pieprzu czarnego
- 2 marchewki
- 2 cukinie
- 1 bakłażan
- 100 g mrożonych prawdziwków
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 150 ml śmietany
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 1 łyżka miodu
Sposób przygotowania:
- Wyłóż pergaminem foremkę do tarty. Na spód włóż ciasto francuskie i ponakłuwaj je widelcem. Całość nakryj pergaminem i obciążeniem zrobionym np. z ziaren grochu lub fasoli. Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piecz przez 10 minut.
- Rozmrożone grzyby pokrój w cienkie plastry. Czosnek oraz cebulę posiekaj i przesmaż je w niewielkim garnku. Następnie dodaj grzyby i smaż jeszcze przez chwilę. Do całości wlej śmietanę oraz dodaj rozmaryn i pieprz. Taki sos gotuj przez około 10 minut na wolnym ogniu. Pod koniec dopraw sos do smaku i zdejmij z ognia.
- Bakłażana, cukinie oraz marchewki pokrój wzdłuż na cienkie plastry. W naczyniu połącz oliwę z oliwek, ocet, miód oraz posiekany ząbek czosnku. W powstałej marynacie namaczaj plastry warzyw przez około 10 minut.
- Sos z grzybów nałóż na gotowe ciasto francuskie. Następnie poukładaj plastry warzyw naprzemiennie i dookoła tak, aby zajęły całą przestrzeń okrągłej formy.
- Ciasto z sosem i warzywami wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Tartę piecz przez 35 minut. Gotowe danie serwuj na ciepło lub na zimno.
Gotowe!