Tarta z boczkiem i orzechami w karmelu – pyszne połączenie

Zjawisko zestawiania ze sobą pozornie kontrastujących smaków nie jest wbrew pozorom nowością w świecie kulinarnym. Niejednokrotnie kontrowersyjne duety, znane na świecie pod nazwą „foodpairing”, to coś znacznie więcej, niż sposób na zaszokowanie smakoszy.

 Tarta z boczkiem i orzechami w karmelu - pyszne połączenie
Tarta z boczkiem i orzechami w karmelu – pyszne połączenie

Foodpairing to sztuka, która wymaga nie tylko ogromnej wiedzy, ale i zaawansowanych technik. Dlatego też najlepiej jest bazować na znanych i przetestowanych już zestawieniach. Propozycja na dziś to boczek z orzechami w karmelu.

Składniki na ciasto:

  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g zimnego masła
  • 1 jajko
  • ¼ łyżeczki soli
  • 1 łyżka zimnej wody

Przygotowanie ciasta:

1. Mąkę posiekać z masłem.
2. Dodać jajko, sól, wodę i zarobić ciasto. Włożyć do lodówki na 15 minut.
3. Następnie rozwałkować i wyłożyć ciastem blaszkę do pieczenia tart, wysmarowaną masłem.
4. Tak przygotowane ciasto ponakłuwać widelcem i piec przez około 12 minut w piekarniku rozgrzanym do 200oC, następnie wyciągnąć do ostygnięcia.

Pozostałe składniki:

  • 100 g wędzonego boczku parzonego
  • 150 g sera
  • 100 g suszonych pomidorów
  • 150 ml śmietanki 30%
  • 1 jajko
  • ¼ łyżeczki płatków chili
  • 1 łyżka miodu
  • 1 garść łuskanych orzechów włoskich
  • rukola
  • konfitura żurawinowa

Wykonanie:

1. Boczek pokroić w słupki, podsmażyć na patelni na złoty kolor i wystudzić.
2. Dodać starkowany na grubym oczku ser żółty i pokrojone w paseczki pomidory.
3. Całość zalać śmietanką, dodać jajko, płatki chili i wymieszać.
4. Tak powstałą masę wlać na wcześniej podpieczone ciasto.
5. Orzechy wymieszać z miodem i wyłożyć na wierzch tarty.
6. Piec około 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 200oC.

Podawać ze świeżą rukolą i konfiturą żurawinową.

Smacznego!

Źródło przepisu: MSM Mońki