Foodpairing to sztuka, która wymaga nie tylko ogromnej wiedzy, ale i zaawansowanych technik. Dlatego też najlepiej jest bazować na znanych i przetestowanych już zestawieniach. Propozycja na dziś to boczek z orzechami w karmelu.
Składniki na ciasto:
- 200 g mąki pszennej
- 100 g zimnego masła
- 1 jajko
- ¼ łyżeczki soli
- 1 łyżka zimnej wody
Przygotowanie ciasta:
1. Mąkę posiekać z masłem.
2. Dodać jajko, sól, wodę i zarobić ciasto. Włożyć do lodówki na 15 minut.
3. Następnie rozwałkować i wyłożyć ciastem blaszkę do pieczenia tart, wysmarowaną masłem.
4. Tak przygotowane ciasto ponakłuwać widelcem i piec przez około 12 minut w piekarniku rozgrzanym do 200oC, następnie wyciągnąć do ostygnięcia.
Pozostałe składniki:
- 100 g wędzonego boczku parzonego
- 150 g sera
- 100 g suszonych pomidorów
- 150 ml śmietanki 30%
- 1 jajko
- ¼ łyżeczki płatków chili
- 1 łyżka miodu
- 1 garść łuskanych orzechów włoskich
- rukola
- konfitura żurawinowa
Wykonanie:
1. Boczek pokroić w słupki, podsmażyć na patelni na złoty kolor i wystudzić.
2. Dodać starkowany na grubym oczku ser żółty i pokrojone w paseczki pomidory.
3. Całość zalać śmietanką, dodać jajko, płatki chili i wymieszać.
4. Tak powstałą masę wlać na wcześniej podpieczone ciasto.
5. Orzechy wymieszać z miodem i wyłożyć na wierzch tarty.
6. Piec około 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 200oC.
Podawać ze świeżą rukolą i konfiturą żurawinową.
Smacznego!
Źródło przepisu: MSM Mońki