Tiramisu kajmakowe z żurawiną w rumie

Tiramisu, to znany i lubiany włoski deser o lekkiej i delikatnie kremowej konsystencji.

Tiramisu kajmakowe z żurawiną w rumie

Z dodatkiem sezonowych owoców, suszonej żurawiny i jogurtu greckiego możemy wykonać jego letnie wydanie, które będzie doskonałym uzupełnieniem wakacyjnych biesiad na świeżym powietrzu. W zestawieniu z domową lemoniadą będzie stanowił doskonały sposób na złagodzenie letnich upałów.

Składniki (2 porcje):

  • 8 długich biszkoptów
  • 50 g żurawiny Kresto
  • 100 ml rumu
  • 4 łyżki jogurtu greckiego
  • 3 łyżki masy kajmakowej
  • ok. 100 ml espresso (zimnego)
  • 1 łyżeczka kakao gorzkiego
  • sezonowe owoce maliny, truskawki, borówki (świeże lub mrożone) kiwi, pomarańcze, mandarynki, physalis)

Sposób przygotowania:

  1. Żurawinę namocz w rumie i pozostaw w szczelnym pojemniku na noc.
  2. Do dwóch wysokich szklanek lub kielichów warstwowo układaj: biszkopty nasączone espresso, jogurt grecki posypany kakao, kajmak, żurawinę i owoce.
  3. Tak przygotowany deser przełóż do lodówki na minimum 1 godzinę. Po tym czasie smaki się przenikną i deser będzie gotowy do spożycia.

Smacznego!