Z dodatkiem sezonowych owoców, suszonej żurawiny i jogurtu greckiego możemy wykonać jego letnie wydanie, które będzie doskonałym uzupełnieniem wakacyjnych biesiad na świeżym powietrzu. W zestawieniu z domową lemoniadą będzie stanowił doskonały sposób na złagodzenie letnich upałów.
Składniki (2 porcje):
- 8 długich biszkoptów
- 50 g żurawiny Kresto
- 100 ml rumu
- 4 łyżki jogurtu greckiego
- 3 łyżki masy kajmakowej
- ok. 100 ml espresso (zimnego)
- 1 łyżeczka kakao gorzkiego
- sezonowe owoce maliny, truskawki, borówki (świeże lub mrożone) kiwi, pomarańcze, mandarynki, physalis)
Sposób przygotowania:
- Żurawinę namocz w rumie i pozostaw w szczelnym pojemniku na noc.
- Do dwóch wysokich szklanek lub kielichów warstwowo układaj: biszkopty nasączone espresso, jogurt grecki posypany kakao, kajmak, żurawinę i owoce.
- Tak przygotowany deser przełóż do lodówki na minimum 1 godzinę. Po tym czasie smaki się przenikną i deser będzie gotowy do spożycia.
Smacznego!