Choć mała i niepozorna, jest źródłem wielu witamin ważnych dla organizmu. Jest bogata w mikroelementy takie jak: potas, fosfor, magnez, a także witaminę C. Czarna porzeczka jest szczególnie cenna dla wszystkich mam, także przyszłych. Szczególnie o tej porze roku warto pamiętać o zbliżającym się okresie przeziębień oraz zachorowań i zadbać o to, aby produkty z czarniej porzeczki znalazły się w domowej spiżarni. W sezonie można ją jeść tuż po zerwaniu z krzaka, a potem najwygodniej w postaci gotowych przetworów, nektarów, czy herbatek, nie tracąc jej cennych właściwości.
„Czarna porzeczka ma nieskończoną ilość zalet i fantastycznie wpływa zarówno na kondycję kobiet, dzieci oraz osób starszych. Już zaledwie 100 gramów tego owocu pokrywa dwukrotne zapotrzebowanie naszego organizmu na witaminę C, która jest tak ważna dla prawidłowej pracy układu odpornościowego. Znajdziemy w niej również takie witaminy jak B1, B2, B6, a także inne bardzo ważne dla naszego zdrowia mikroelementy m.in. żelazo. Ten mały owoc to naturalne bogactwo witamin dla całej rodziny” – mówi Elżbieta Lange, psychodietetyk i coach zdrowia.
Gwarancja odporności
Dbając o odporność dzieci, warto podawać im produkty spożywcze bogate w cenne składniki, szczególnie w witaminę C. Bardzo dobrym rozwiązaniem jest wprowadzenie do diety dziecka owoców i warzyw, w tym czarnej porzeczki. Niech twoja pociecha pozna smak tych małych owoców np. w postaci musu lub nektaru, który świetnie nadaje się dla dzieci w każdym wieku, jako smaczne uzupełnienie codziennego menu. Jeśli maluch ma skłonność do alergii najlepiej podawać mu owoce przetworzone – gotowane, pieczone oraz w postaci soków lub nektarów, oczywiście wszystko w rozsądnych ilościach.
Korzystaj z dobrodziejstw czarnej porzeczki o każdej porze roku
Czarna porzeczka to owoc trudny w obróbce i dostępny tylko w sezonie. Najłatwiejszym sposobem na dostarczenie go do organizmu o każdej porze roku jest wykorzystanie gotowych produktów dostępnych na rynku. Tymbark 50 lat temu opracował pierwszą w Polsce recepturę pozwalającą na uzyskanie pełnowartościowego nektaru, gotowego do spożycia w wygodniej formie, który otrzymał znak „Jakość Tradycja” przyznawany tradycyjnym produktom żywnościowym wysokiej jakości z 50-letnią tradycją wytwarzania. Od niedawna charakterystyczny smak porzeczek możemy odkryć na nowo w połączeniu z innymi owocami np. bananem lub mango.