Niestety ciągle panuje pogląd, że dania oparte na warzywach nie mogą smakować pysznie. To jednak nie jest prawda. Wypróbuj nasze pomysły na obiad, a przekonasz się, że wegetariańskie warzywa na patelnię lub pierogi owocowe to pyszności, po które będziesz sięgać bardzo często.
Do niedawna szybkie przygotowanie dobrego, wegetariańskiego obiadu było bardzo trudne. Oczywiście zawsze można było ugotować kalafior i go zjeść wraz ze smażonym jajkiem, jednak, choć to pyszne danie, nie da się go jeść ciągle. Wegetarianie też mają rozwinięte kubki smakowe i pragną posiłków, które ich zachwycą i sprawią, że wzrośnie poziom ich kulinarnej rozkoszy. Prawdą też jest to, że przygotowanie dobrego wegetariańskiego dania zajmuje znacznie więcej czasu niż przygotowanie tradycyjnego schabowego z kapustą. Na szczęście dziś sytuacja wygląda znacznie lepiej, bo można sięgać po gotowe dania warzywne, które spełniają nie tylko wymagania największych smakoszy. Dania te bowiem zachwycają nawet najzagorzalszych zwolenników mięsnych potraw.
Gulasz w wydaniu wegetariańskim
Fani tradycyjnego gulaszu, którego bazą jest wołowina lub wieprzowina, z pewnością będą co najmniej zadziwieni, że można przygotować gulasz na bazie warzyw. Nie zdają sobie sprawy, że mięso znakomicie zastępują warzywa strączkowe, takie jak ciecierzyca i soczewica. Mają one ogromne ilości białka roślinnego, które doskonale zastępuje to zwierzęce, a dania na ich bazie są po prostu fantastyczne i bardzo zdrowie. Warzywny gulasz oczywiście można ugotować w domu od przysłowiowego „zera”, ale warto zaoszczędzić czas i sięgnąć po mrożone danie wegetariańskie.
W składzie gotowej potrawy znajdziemy ciecierzycę, soczewicę, paprykę, cebulę i cukinię, a wszystko to łączy fantastyczny sos pomidorowo-śmietankowy. Przygotowanie dania jest wprost banalne, bo wystarczy zawartość opakowania wrzucić na olej rozgrzany na patelni. Warzyw nie trzeba nawet rozmrażać. Po 12-13 minutach danie jest gotowe. Można jeść je samo lub podawać z ulubioną kaszą.
Wśród dań wegetariańskich, które cieszą się ogromną popularnością, znajduje się nie tylko ten spektakularny gulasz. Warto też sięgnąć po modne mrożone pęczotto z warzywami, którego wersja z groszkiem cukrowym to prawdziwy rarytas. Z kolei fanów indyjskiego curry z pewnością urzeknie bezmięsna wersja tego dania z ciecierzycą i dynią w roli głównej. Do tego wyśmienitego mrożonego dania dołączona jest wspaniała kompozycja przypraw. Zwolennicy wyjątkowej ostrości, których przecież nie brakuje ani wśród zdeklarowanych mięsożerców, ani wśród wegetarian, mogą dodać więcej suszonej lub świeżej papryczki chilli, co z pewnością zadowoli ich żądne pikanterii, wyrafinowane podniebienia.
Warzywa na patelnię
Ktoś, kto wpadł na pomysł przygotowywania gotowych dań mrożonych, składających się tylko z warzyw, powinien dostać kulinarnego „nobla”. Warzywa na patelnię to obiad, który można przygotować w piętnaście minut. Na sklepowych półkach znajdziemy wiele różnych odmian takich potraw, począwszy od smaków typowo polskich poprzez europejskie aż po orientalne, które nieodmiennie nas fascynują i zachwycają.
Sięgnij więc po warzywa na patelnię w hiszpańskim wydaniu. Dziesięć minut na patelni i będziesz mógł cieszyć się smakiem cukinii, fasolki szparagowej kukurydzy, papryki czerwonej w towarzystwie podsmażonych ćwiartek ziemniaków. Cudowny zapach tymianku, majeranku, papryki chili i oregano sprawi, że poczujesz się jak na Costa Brava. Wypróbuj też warzywa w stylu włoskim, a te skomponowane na modłę amerykańską zdecydowanie podbiją Twoje serce.
Ukochane pierogi z owocami
Nasze babcie raczyły nas pierogami w każdej postaci i dlatego uwielbiamy je do dziś. Niestety przygotowywanie ich zajmuje sporo czasu, ale każdy z nas może zawsze sięgnąć po mrożone pierogi z truskawkami czy wiśniami. Te doskonale wpisują się w wegetariańskie jadłospisy, więc raczmy się nimi tak często, jak tylko mamy na nie ochotę.
Artykuł zewnętrzny