Twoje śniadanie nie musi być monotonne. Jeżeli ugotowałeś dzień wcześniej za dużo makaronu, możesz wykorzystać go do przygotowania pożywnego śniadania. Dodając aromatyczne przyprawy zaskoczysz domowników poranną frittatą!
Fritata ze spaghetti i makrelą
Składniki:
- 4 jaja
- 100ml śmietany
- 5 łyżek startego sera żółtego
- 250 g ugotowanego makaronu spaghetti
- 1 puszka makreli
- 1 pomidor
- Olej
- Przyprawy np. marki Kamis:
- ½ łyżeczki czosnku granulowanego
- 1/2 łyżeczka bazylii
- 1 łyżeczka oregano
- Pieprz
- Sól
Sposób przygotowania:
1. Makaron ugotuj i wymieszaj ze startym żółtym serem, pokrojonymi w kostkę pomidorami
i makrelą.
2. Dodaj czosnek i zioła. Całość przypraw solą i pieprzem.
3. Ubij jajka na puszystą masę i dodaj do nich śmietanę.
5. Jajka delikatnie wymieszaj z przygotowanym wcześniej makaronem.
6. Fritatę smaż na patelni z dwóch stron.
Smacznego!