Składniki:
- pomidory z puszki – 800 gramów
- fasola borlotti z puszki – 400 gramów
- szpinak – 200 gramów
- kostki bulionowe na włoszczyźnie- 2 szklanki
- cebula – 4 sztuki
- łodyga selera – 2 sztuki
- główka kapusty włoskiej – 0,5 sztuki
- ząbki czosnku – 2 sztuki
- woda – 2 litry
- kromki ciabatty – 6 sztuk
- tymianek
- oliwa
Sposób przygotowania:
- Szpinak, cebulę i czosnek oraz selera pokrój.
- Kapustę włoską poszatkuj.
- Rozgrzej oliwę w rondlu. Następnie włóż cebulę, czosnek i szpinak.
- Podsmażaj, dopóki cebula nie zmięknie. Dodaj seler, nieodsączone i rozgniecione pomidory, kapustę, tymianek, bulion Knorr i wodę.
- Doprowadź do wrzenia, po czym dodaj fasolę i gotuj jeszcze 20 minut.
- W międzyczasie zrób grzanki z ciabatty. Do każdej miski włóż kromkę i wlej zupę. Skrop oliwą.