Toskańska zupa fasolowa

Najlepiej smakuje następnego dnia, stąd w tłumaczeniu oznacza tyle co „robiona na nowo”. Zupa ta jest bardzo gęsta, jej główne składniki to fasola i czarna kapusta – w Polsce zastąpiona przez jej biały odpowiednik. Podawana w towarzystwie chleba lub ziemniaków stanowi bardzo sycący posiłek.

Toskańska zupa fasolowa

Składniki:

  • pomidory z puszki – 800 gramów
  • fasola borlotti z puszki – 400 gramów
  • szpinak – 200 gramów
  • kostki bulionowe na włoszczyźnie- 2 szklanki
  • cebula – 4 sztuki
  • łodyga selera – 2 sztuki
  • główka kapusty włoskiej – 0,5 sztuki
  • ząbki czosnku – 2 sztuki
  • woda – 2 litry
  • kromki ciabatty – 6 sztuk
  • tymianek
  • oliwa

Sposób przygotowania:

  1. Szpinak, cebulę i czosnek oraz selera pokrój.
  2. Kapustę włoską poszatkuj.
  3. Rozgrzej oliwę w rondlu. Następnie włóż cebulę, czosnek i szpinak.
  4. Podsmażaj, dopóki cebula nie zmięknie. Dodaj seler, nieodsączone i rozgniecione pomidory, kapustę, tymianek, bulion Knorr i wodę.
  5. Doprowadź do wrzenia, po czym dodaj fasolę i gotuj jeszcze 20 minut.
  6. W międzyczasie zrób grzanki z ciabatty. Do każdej miski włóż kromkę i wlej zupę. Skrop oliwą.