Tosty z domowym ketchupem z cukinii

Inspiracją do podjęcia wyzwania i wprowadzenia roślinnych zmian w diecie mogą być sprawdzone przepisy na smakowite dania.

 

Możliwości przygotowania pysznych, roślinnych posiłków jest całe
mnóstwo! Pasty, zupy, pizze, tosty, kanapki, a nawet kotlety – w wegańskim wydaniu na pewno się udadzą i będą smakować wyśmienicie.

Czas przygotowania: 50 minut
Ilość porcji: 4

Składniki:

  •  1 opakowanie plastrów Violife Cheddar
  •  8 kromek chleba pszennego lub razowego
  •  250 g octu z białego wina
  •  250 g cukru
  •  1 cebula, pokrojona w kostkę
  •  1 cukinia, obrana i pokrojona w kostkę
  •  1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę
  •  1 łyżka kurkumy w proszku
  •  1 łyżka skrobi kukurydzianej (rozmieszana w 50 ml wody)
  •  1 łyżka soli
  •  pieprz, do smaku

Sposób przygotowania:

1. Aby zrobić ketchup z cukinii, w średnim garnku podsmaż cebulę na oliwie, do
miękkości.
2. Dodaj pozostałe warzywa i mieszaj przez 3 minuty. Dodaj ocet, cukier, kurkumę i
dopraw. Gotuj na małym ogniu przez 30 minut.
3. Dodaj wymieszaną z wodą skrobię kukurydzianą, a następnie zdejmij garnek z ognia
i odstaw do ostygnięcia.
4. Gdy zawartość naczynia ostygnie, zblenduj ją, by otrzymać gładki ketchup.
Przechowuj go w szczelnym pojemniku w lodówce.
5. Aby przygotować tosty, na każdą kromkę chleba połóż plaster Violife Cheddar. Na
wierzch daj kolejną kromkę chleba i umieść w opiekaczu do tostów lub połóż na
patelnię grillową. Opiekaj po 3 minuty z każdej strony, na złoty kolor i do uzyskania
chrupkości.
6. Przekrój tosta na pół i podawaj razem z ketchupem z cukinii.