Gulasz z dynią – idealne danie na jesienne wieczory

Dynia może i straszy w Halloween, ale normalnie wzbudza nie lęk, a ślinotok! Każdy łakomczuch dobrze wie, że z miąższu tego warzywa można wyczarować przepyszne dania.

Gulasz z dynią – idealne danie na jesienne wieczory

Gulasz z dynią? A to nie wbrew przepisom? Nie! Chociaż to tradycyjne węgierskie danie w oryginale dobrze radzi sobie bez dyni, to dodanie tego pomarańczowego warzywa jest w stanie zupełnie odmienić tę potrawę. Jesień to idealny czas na dyniowe eksperymenty, także szkoda byłoby zmarnować taką okazję i nie pokusić się na skosztowanie pożywnej, mięsistej potrawki z tym niecodziennym dodatkiem.

Idealne danie na jesień: gulasz z dynią

To nie tylko smakowite, ale także pożywne danie idealne na chłodne jesienne wieczory. Dynia, bogata w beta-karoten i witaminę C, wspiera odporność i pielęgnuje skórę. Mięsny gulasz dostarcza białka i żelaza, zwiększając energię. Dodatek warzyw wzbogaca o niezbędne witaminy i minerały. Spróbuj tego aromatycznego połączenia, dbając jednocześnie o zdrowie!

Czas przygotowania: 30 minut

Ilość osób: 4

Składniki:

  • 1 nieduża dynia
  • 1 opakowanie Naturalnie smaczne Gulasz Knorr
  • 1 cebula
  • 100 ml kwaśnej śmietany 18% lub gęstego jogurtu greckiego
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 400 ml wody

Sposób przygotowania:

  1. Dynię obierz ze skóry oraz usuń z niej pestki.
  2. Oczyszczony miąższ pokrój w kostkę wielkości około 2 cm.
  3. Cebulę pokrój na małe kawałki i zeszklij na oliwie z oliwek aż się zarumieni.
  4. Do cebuli dodaj dynię.
  5. Całość podsmażaj i mieszaj przez około 5 minut.
  6. Wlej 400 ml wody oraz wsyp opakowanie Naturalnie smaczne Gulasz.
  7. Wszystko zagotuj, a następnie zmniejsz ogień i gotuj danie jeszcze przez około 15 minut, aż kawałki dyni będą miękkie.
  8. Gulasz serwuj z dodatkiem śmietany lub jogurtu greckiego oraz posypany posiekaną natką pietruszki.