Gulasz z dynią? A to nie wbrew przepisom? Nie! Chociaż to tradycyjne węgierskie danie w oryginale dobrze radzi sobie bez dyni, to dodanie tego pomarańczowego warzywa jest w stanie zupełnie odmienić tę potrawę. Jesień to idealny czas na dyniowe eksperymenty, także szkoda byłoby zmarnować taką okazję i nie pokusić się na skosztowanie pożywnej, mięsistej potrawki z tym niecodziennym dodatkiem.
Idealne danie na jesień: gulasz z dynią
To nie tylko smakowite, ale także pożywne danie idealne na chłodne jesienne wieczory. Dynia, bogata w beta-karoten i witaminę C, wspiera odporność i pielęgnuje skórę. Mięsny gulasz dostarcza białka i żelaza, zwiększając energię. Dodatek warzyw wzbogaca o niezbędne witaminy i minerały. Spróbuj tego aromatycznego połączenia, dbając jednocześnie o zdrowie!
Czas przygotowania: 30 minut
Ilość osób: 4
Składniki:
- 1 nieduża dynia
- 1 opakowanie Naturalnie smaczne Gulasz Knorr
- 1 cebula
- 100 ml kwaśnej śmietany 18% lub gęstego jogurtu greckiego
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 400 ml wody
Sposób przygotowania:
- Dynię obierz ze skóry oraz usuń z niej pestki.
- Oczyszczony miąższ pokrój w kostkę wielkości około 2 cm.
- Cebulę pokrój na małe kawałki i zeszklij na oliwie z oliwek aż się zarumieni.
- Do cebuli dodaj dynię.
- Całość podsmażaj i mieszaj przez około 5 minut.
- Wlej 400 ml wody oraz wsyp opakowanie Naturalnie smaczne Gulasz.
- Wszystko zagotuj, a następnie zmniejsz ogień i gotuj danie jeszcze przez około 15 minut, aż kawałki dyni będą miękkie.
- Gulasz serwuj z dodatkiem śmietany lub jogurtu greckiego oraz posypany posiekaną natką pietruszki.