Do zrobienia dosłownie w 5 minut – szybkie, wygodne i przede wszystkim smaczne. To idealne menu na andrzejkową imprezę!
Ogórkowe łódeczki z chlebkami
- Czas przygotowania: 20 minut
Składniki:
- 6 kromek chlebków błonnikowo-żytnich
- 5 łyżek serka ricotta
- Pół papryczki chili
- Garść posiekanego szczypiorku
- Sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
- Ogórek umyj i pokrój w centymetrowe plasterki. Każdy plasterek wydrąż łyżeczką lub przyrządem do robienia kulek z melona tak, by powstała łódeczka.
- Pamiętaj – zostaw dno w łódeczce (nie wydrąż jej do końca), bo serek wypadnie. Papryczkę chili posiekaj drobno.
- Serek ricotta wymieszaj z papryczką chili, szczypiorkiem i dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Chlebki przekrój na połówki.
- Ogórkowe łódeczki napełnij przygotowanym serkiem ricotta. Ułóż całość na połówkach chlebka Tovago i podawaj udekorowane listkami szpinaku.
Koreczki z chlebkami Tovago i Mozarellą
- Czas przygotowania: 10 minut
- Ilość porcji: 2
Składniki:
- 4 kromki kukurydziano-jaglanych chlebków Tovago
- Garść małych kulek mozzarelli
- Garść czarnych oliwek
- Liście świeżej bazylii
Sposób przygotowania:
- Chlebki pokrój w kostkę o wielkości około 1 cm. Na wykałaczkę nabij kawałek chlebka , małą kulkę mozzarelli, kolejny kawałek chlebka i czarną oliwkę.
- Bazylię pokrój w paseczki i posyp nią koreczki.
Rolki z Łososia na chlebku
Czas przygotowania: 20 minut
Ilość porcji: 2
Składniki:
- 2 kromki pszennych chlebków Tovago
- 4 plasterki wędzonego łososia
- ¼ żółtej papryki
- 1 łyżka kaparów
- Szczypiorek
Sposób przygotowania:
- Żółtą paprykę pokrój w krótkie paseczki. Na plasterku wędzonego łososia ułóż 2-3 paseczki papryki i kilka kaparów. Zwiń całość w zgrabny rulonik.
- Wywiń zewnętrzną część łososia tak, by powstała różyczka.
- Zwiąż rulon szczypiorkiem. Rolki podawaj z pszennymi chlebkami.