Trzy szybkie przekąski na andrzejki!

Andrzejki to czas dobrej zabawy z przyjaciółmi i spotkań w gronie rodziny! Na ten szalony wieczór przygotuj przekąski z pieczywem Tovago, które doskonale pasuje do dipów, koreczków i małych kanapeczek na raz.

przekaski andrzejkowe lodeczki z ogorkaDo zrobienia dosłownie w 5 minut – szybkie, wygodne i przede wszystkim smaczne. To idealne menu na andrzejkową imprezę!


Ogórkowe łódeczki z chlebkami

  • Czas przygotowania: 20 minut

    Składniki:

  • 6 kromek chlebków błonnikowo-żytnich
  • 5 łyżek serka ricotta
  • Pół papryczki chili
  • Garść posiekanego szczypiorku
  • Sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Ogórek umyj i pokrój w centymetrowe plasterki. Każdy plasterek wydrąż łyżeczką lub przyrządem do robienia kulek z melona tak, by powstała łódeczka.
  2. Pamiętaj – zostaw dno w łódeczce (nie wydrąż jej do końca), bo serek wypadnie. Papryczkę chili posiekaj drobno.
  3. Serek ricotta wymieszaj z papryczką chili, szczypiorkiem i dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Chlebki przekrój na połówki.
  4. Ogórkowe łódeczki napełnij przygotowanym serkiem ricotta. Ułóż całość na połówkach chlebka Tovago i podawaj udekorowane listkami szpinaku.

 

przekaski andrzejkowe roleczki z korka

Koreczki z chlebkami Tovago i Mozarellą

  • Czas przygotowania: 10 minut
  • Ilość porcji: 2

Składniki:

  • 4 kromki kukurydziano-jaglanych chlebków Tovago
  • Garść małych kulek mozzarelli
  • Garść czarnych oliwek
  • Liście świeżej bazylii

Sposób przygotowania:

  1. Chlebki  pokrój w kostkę o wielkości około 1 cm. Na wykałaczkę nabij kawałek chlebka , małą kulkę mozzarelli, kolejny kawałek chlebka i czarną oliwkę.
  2. Bazylię pokrój w paseczki i posyp nią koreczki.

przekaski andrzejkowe rolkiz lososa

Rolki z Łososia na chlebku

Czas przygotowania: 20 minut
Ilość porcji: 2

Składniki:

  • 2 kromki pszennych chlebków Tovago
  • 4 plasterki wędzonego łososia
  • ¼ żółtej papryki
  • 1 łyżka kaparów
  • Szczypiorek

Sposób przygotowania:

  1. Żółtą paprykę pokrój w krótkie paseczki. Na plasterku wędzonego łososia ułóż 2-3 paseczki papryki i kilka kaparów. Zwiń całość w zgrabny rulonik.
  2. Wywiń zewnętrzną część łososia tak, by powstała różyczka.
  3. Zwiąż rulon szczypiorkiem. Rolki podawaj z pszennymi chlebkami.