Warzywa po indyjsku na grillu

Grillowanie owoców popularne jest między innymi w krajach Ameryki Południowej, ale także w Europie – w Belgii, Hiszpanii czy Holandii.

Warzywa po indyjsku na grillu
Warzywa po indyjsku na grillu

Zapraszamy w podróż do Indii z warzywami w istnie orientalnym wydaniu dzięki odpowiednim
przyprawom i świeżej kolendrze.

Czas przygotowania: 30 min
Ilość porcji: 4

Składniki:

  •  1 bakłażan
  •  1 cukinia
  •  2 łyżki Przyprawy do grilla Knorr
  •  1 papryka czerwona
  •  1 marchewka
  •  2 cebule czerwone
  •  3 ząbki czosnku
  • 1/2 pęczka świeżej kolendry
  • 3 – 4 cm imbiru
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1/3 szklanki oleju sezamowego
  • 2 cytryny
  • 1 łyżka garam masala

Sposób przygotowania:

  1.  Bakłażana, cukinię, marchewkę i paprykę pokrój w plastry. Cebule pokrój w plastry.
  2.  W misce zmieszaj dwa rodzaje olejów, sok z cytryny. Dodaj drobno posiekany czosnek, garam masalę, świeżo starty imbir oraz przyprawę Knorr.
  3.  Do marynaty wsyp warzywa. Delikatnie wszystko wymieszaj i pozostaw na 30 minut.
  4.  Warzywa grilluj, aż będą dobrze zarumienione. Po usmażeniu przełóż wszystkie do miski, w której pozostała marynata.
  5. Na końcu dodaj posiekaną kolendrę i natychmiast podawaj.