Łosoś właściwości – najważniejsze składniki odżywcze

Łosoś podobnie jak inne ryby morskie jest podstawą diety nordyckiej, która ze względu na swoje działanie prozdrowotne jest często porównywana z dietą śródziemnomorską. Jakie właściwości łososia mają korzystny wpływ na funkcjonowanie organizmu?

Łosoś – właściwości odżywcze
Łosoś – właściwości odżywcze

Łosoś – dlaczego jest zdrowy?

Łosoś jest rybą poławianą w morzach Północy. Jest ceniony zarówno przez konsumentów ze względu na walory smakowe, ale także polecany przez lekarzy i dietetyków z uwagi na korzystne z punktu widzenia pracy organizmu właściwości łososia. Bardzo ważne jest pochodzenie ryby, dlatego podczas podejmowania decyzji zakupowej należy sprawdzić, czy produkt posiada certyfikat ASC. Dzięki temu mamy pewność, że jego spożycie jest bezpieczne dla zdrowia, a sama hodowla odbywa się w sposób zrównoważony i jest przyjazna zasobom środowiska naturalnego. Można nabyć jednakowo łososia świeżego, którego później poddajemy obróbce termicznej oraz łososia wędzonego na zimno. Wędzenie na zimno pozwala zachować najwięcej właściwości łososia i przeciwdziała degradacji niektórych cennych, niestabilnych termicznie składników odżywczych.

Dlaczego łosoś jest zdrowy?

● Łosoś jest źródłem pełnowartościowego białka, które jest łatwostrawne i dobrze przyswajalne przez organizm. W 100 gramach łososia znajduje się blisko 20 gram białka co stawia rybę bardzo wysoko wśród produktów innych wysokobiałkowych produktów.
● Łosoś jest rybą o wysokiej zawartości tłuszczu i jest to 13,60 gramów na 100 gramów produktu. Jednak należy podkreślić, że są to tzw.zdrowe tłuszcze, czyli niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe. W tym jednonienasycone kwasy tłuszczowe stanowią 5,52 g/100 g, a wielonienasycone kwasy tłuszczowe to 4,79 g/100 gramów. Niewielki udział dotyczy nasyconych kwasów tłuszczowych i jest to 2,94 g/100 gramów łososia.
● Łosoś właściwości prozdrowotne zawdzięcza także wysokiej zawartości witamin z grupy B, które są niezbędne dla funkcji mózgu, układu nerwowego, krwiotwórczego oraz odpowiadają za stan skóry, włosów i paznokci.
● Łosoś zawiera także witaminę D, która odpowiada za właściwą mineralizację kośćca, wspiera wchłanianie wapnia w przewodzie pokarmowym i jest ważny dla układu odpornościowego organizmu.
● Łosoś jest bogactwem składników mineralnych takich jak fosfor, wapń, magnez, potas i sód.

Łosoś – właściwości odżywcze

Łosoś jest zaliczany do żywności superfood, czyli produktów spożywczych odznaczających się wysoką koncentracją składników odżywczych. Dzięki wysokiej zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych będzie oddziaływał przeciwzapalnie, wspierał odporność organizmu oraz wspomagał walkę z infekcją wirusową czy bakteryjną. Kwasy tłuszczowe omega-3 poprawiają także gospodarkę lipidową, pracę mózgu, narządu wzroku i wpływają korzystnie na zdolności poznawcze. Są niezbędne dla prawidłowego rozwoju płodu, przebiegu ciąży i porodu. Łosoś będzie też pożądanym składnikiem w diecie osób w wieku prokreacyjnym, przygotowujących się do posiadania dziecka. Z uwagi na wysoką zawartość białka, selenu, witaminy E i D oraz ważnych minerałów będzie korzystnie wpływał na płodność.
Zwiększone spożycie ryb jest zalecane osobom z różnymi problemami natury zdrowotnej lub wykazującymi zwiększone zapotrzebowanie na wysoko odżywcze pokarmy. Są to między innymi:

● pacjenci cierpiący na choroby układu sercowo-naczyniowego;
● diabetycy leczący cukrzycę typu 2;
● najczęściej seniorzy cierpiący na choroby o podłożu neurologicznym jak choroba Alzheimera czy Parkinsona;
● osoby niedożywione;
● osoby otyłe;
● osoby po rozległych oparzeniach;
● leczący kontuzje i złamania kości;
● sportowcy i osoby aktywne fizycznie;
● kobiety ciężarne i w trakcie laktacji.

Łosoś ze względu na swoje właściwości, wyjątkowy smak i łatwość przygotowania powinien znaleźć stałe miejsce w naszym menu. Warto zwrócić uwagę na sposób obróbki termicznej i unikać mocnego grillowania czy smażenia w głębokim tłuszczu. Dobrą opcją jest włączenie do diety łososia wędzonego na zimno, który jest
świetnym dodatkiem do sałatek, past i wrapów.
Artykuł partnera