Wegetariańskie burgery z fasoli z salsą z pomidorów

Jak zjeść smacznie i wegetariańsko? Poznaj przepis na bezmięsne burgery z salsą!

Wegetariańskie burgery z fasoli z salsą z pomidorów

Składniki na burgery:

  • 4 łyżki oleju roślinnego
  • 1 drobno posiekana cebula
  • 400 g fasoli Borlotti z puszki
  • 1 łyżka naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman
  • posiekany pęczek świeżej kolendry
  • 50 g bułki tartej
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 ubite jajko
  • 3-4 łyżki nasion kuminu

Składniki na salsę pomidorową:

  • 4 dojrzałe pomidory
  • ½ czerwonej cebuli
  • kapka naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman
  • 1 łyżka oliwy
  • szczypta cukru
  • 1 łyżka pokrojonego szczypiorku

Sposób przygotowania:

  1. Aby zrobić salsę pomidorową, usuń z pomidorów gniazda nasienne, posiekaj.
  2. Czerwoną cebulę cienko pokrój. Wymieszaj pomidory, cebulę, naturalnie warzony sos sojowy, oliwę i cukier.
  3. Na rozgrzanej łyżce oleju podsmaż cebulę aż zmięknie. Przełóż do miski z fasolką Borlotti.
  4. Rozgnieć fasolę na pastę o niejednolitej konsystencji. Dodaj kolendrę, bułkę tartą i sos sojowy, dobrze wymieszaj. Mieszanka powinna być raczej sucha, jeśli jest zbyt wilgotna należy dodać więcej bułki tartej.
  5. Podziel mix fasolowy na 4 kulki. Uformuj każdą kulkę w płaskie na 2 cm kotleciki.
  6. Każdy z kotlecików obtocz w mące, po czym zanurz w roztrzepanym jajku, a na koniec obtocz w kuminie.
  7. Pozostały olej rozgrzej na patelni, smaż po 2 burgery po 2-3 minuty z każdej strony, aż staną się złocistobrązowe.
  8. Serwuj natychmiast w bułkach z serem i dodatkiem salsy pomidorowej.