Składniki na burgery:
- 4 łyżki oleju roślinnego
- 1 drobno posiekana cebula
- 400 g fasoli Borlotti z puszki
- 1 łyżka naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman
- posiekany pęczek świeżej kolendry
- 50 g bułki tartej
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1 ubite jajko
- 3-4 łyżki nasion kuminu
Składniki na salsę pomidorową:
- 4 dojrzałe pomidory
- ½ czerwonej cebuli
- kapka naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman
- 1 łyżka oliwy
- szczypta cukru
- 1 łyżka pokrojonego szczypiorku
Sposób przygotowania:
- Aby zrobić salsę pomidorową, usuń z pomidorów gniazda nasienne, posiekaj.
- Czerwoną cebulę cienko pokrój. Wymieszaj pomidory, cebulę, naturalnie warzony sos sojowy, oliwę i cukier.
- Na rozgrzanej łyżce oleju podsmaż cebulę aż zmięknie. Przełóż do miski z fasolką Borlotti.
- Rozgnieć fasolę na pastę o niejednolitej konsystencji. Dodaj kolendrę, bułkę tartą i sos sojowy, dobrze wymieszaj. Mieszanka powinna być raczej sucha, jeśli jest zbyt wilgotna należy dodać więcej bułki tartej.
- Podziel mix fasolowy na 4 kulki. Uformuj każdą kulkę w płaskie na 2 cm kotleciki.
- Każdy z kotlecików obtocz w mące, po czym zanurz w roztrzepanym jajku, a na koniec obtocz w kuminie.
- Pozostały olej rozgrzej na patelni, smaż po 2 burgery po 2-3 minuty z każdej strony, aż staną się złocistobrązowe.
- Serwuj natychmiast w bułkach z serem i dodatkiem salsy pomidorowej.