Wegetariańskie i mięsne dania z grilla

Sezon grillowy w pełni. Nie może na nim zabraknąć zarówno mięs jak i warzyw, a nawet owoców!

dania z grilla
Wegetariańskie i mięsne dania z grilla

Dania z grilla smakują jeszcze lepiej, kiedy możemy je zjeść w gronie bliskich osób. Nie każdy jednak lubi standardowe posiłki. Oto przepisy na grillowane warzywa, mięsa, sery a nawet owoce!

I. Feta z bazylią grillowana w pomidorach

Składniki:

  • po 1 dużym pomidorze na osobę
  • ½ opakowania fety
  • 2 łyżki posiekanych listków świeżej bazylii
  • oliwa
  • biały pieprz
  • folia aluminiowa do pieczenia

Sposób przygotowania:

  1. Wymyte pomidory przekrój na połówki, wydrąż miąższ i odsącz sok, kładąc połówki pomidorów na talerzyku piętką do góry.
  2. W tym czasie grubo posiekaj fetę.
  3. Pomidory od strony skórki posmaruj oliwą, a do wnętrza włóż posiekany ser i posmaruj go z wierzchu oliwą.
  4. Pomidorowe miseczki układaj na posmarowanej tłuszczem folii i grilluj, aż pomidory zmiękną.
  5. Przed podaniem posyp posiekaną bazylią. Możesz też oprószyć białym pieprzem.

II. Grillowana papryka

Składniki:

  • kilka strąków papryki (po 1 na osobę)
  • oliwa
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Umyte i osuszone strąki papryki przetnij na pół i wydrąż pestki.
  2. Każdą połówkę z obu storn posmaruj oliwą i kładź na rozgrzanym grillu.
  3. Opiekaj, aż do momentu, gdy miąższ będzie miękki, a skórka częściowo przypalona i łatwa do zdjęcia.
  4. Tak przygotowaną paprykę można jeść samą, po dodaniu przypraw. Sprawdzi się też jako dodatek do mięsa z grilla albo jako jeden ze składników sałatki.

III. Jajka sadzone w grillowanych pieczarkach

Składniki:

  • duże kapelusze pieczarek – po jednym na osobę (o miseczkowatym kształcie)
  • po jednym jajku na każdy kapelusz
  • oliwa lub olej rzepakowy
  • sól, pieprz
  • szczypta posiekanego koperku
  • tacka do grillowania

Sposób przygotowania:

  1. Oczyszczone i wysuszone kapelusze pieczarek posmaruj obficie (ze wszystkich stron) tłuszczem, połóż na tacce do grillowania i delikatnie do pieczarkowej „miseczki” wbij jajko.
  2. Będą gotowe do jedzenia, gdy zetnie się białko jaja, żółtko może pozostać półpłynne, trzeba tylko przyprawić je do smaku i obficie posypać koperkiem.

Jeśli masz zbyt małe kapelusze pieczarek, możesz użyć jajek przepiórczych – po jednym lub dwa na każdą grzybową miseczkę.

IV. Kurze piersi w jogurtowej marynacie

Składniki:

  • Po jednej kurzej piersi na osobę
  • 250 mililitrów jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki dżemu pomarańczowego lub ½ szklanki nektaru z pomarańczy
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sól, pieprz
  • tacki do pieczenia

Sposób przygotowania:

  1. Lekko rozbij umyte i osuszone uprzednio piersi.
  2. Jeśli są dość duże i grube, przekrój je wzdłuż na 2 części.
  3. Wymieszaj składniki marynaty i zalej nią mięso, przykryj szczelnie i wstaw na noc (najlepiej na całą dobę) do lodówki.
  4. Piersi układaj na tackach i grilluj z obu stron, polewając resztą marynaty pozostałej w miseczce.

V. Owocowo-warzywna sałatka z grilla

Składniki:

  • suszone morele
  • suszone śliwki
  • plastry świeżego ananasa lub z puszki
  • cebula dymka pokrojona w plastry
  • jabłka pokrojone w kostkę
  • kawałek melona pokrojony w kostkę
  • połówki orzechów włoskich (bez skorupek)
  • oliwa
  • mielony cynamon, kardamon, gałka muszkatołowa, biały pieprz
  • cukier trzcinowy
  • sok z połówki cytryny

Sposób przygotowania:

  1. Suszone owoce umyj i osusz, a owoce z puszki – odsącz z zalewy.
  2. Nadziewaj na szpadki do szaszłyków wszystkie składniki na zmianę. Następnie posmaruj je oliwą i opiekaj na grillu w niezbyt wysokiej temperaturze, obracając i – w miarę potrzeby – smarując oliwą.
  3. Przed podaniem posyp mielonymi przyprawami i odrobiną cukru. Możesz też skropić szaszłyki sokiem z cytryny, ale nie jest to niezbędne.

VI. Ryba w marynacie ziołowo-balsamicznej

Składniki:

  • sprawiona świeża ryba (mrożona nie nadaje się do tego przepisu)
  • 1 opakowanie jogurtu naturalnego
  • kilka łyżek octu balsamicznego
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżeczki mieszanki suszonych ziół i warzyw (oregano, tymianek, rozmaryn, gorczyca, czosnek, cebula, pietruszka)
  • sól
  • folia do pieczenia

Sposób przygotowania

  1. Wymieszaj dokładnie oliwę z octem, następnie połącz ją z jogurtem i mieszanką przypraw.
  2. Zalej tą marynatą plastry ryby i zostaw w chłodzie na noc.
  3. Rybę piecz w folii, posmarowanej uprzednio oliwą. Przed podaniem możesz posypać ją posiekaną zieleniną.

VII. Schab karkowy na ostro

Składniki:

  • tyle plastrów schabu karkowego, ile jest osób
  • 1 duża cebula
  • kilka ząbków czosnku (jesiennego – więcej, młodego wiosennego – mniej)
  • 3 łyżki musztardy
  • 2 łyżki ketchupu
  • 2-3 łyżki płynnego miodu
  • kilka lub kilkanaście ziaren zielonego pieprzu (może być z zalewy)

Sposób przygotowania:

  1. Zmiksuj lub bardzo drobniutko posiekaj obraną cebulę i czosnek wraz z ziarnami pieprzu. Dodaj pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj.
  2. Lekko rozbite kotlety wkładaj kolejno do miseczki, smarując każdy obficie przygotowaną marynatą.
  3. Na wierzch wylej resztę marynaty, szczelnie zamknij naczynie i wstaw do lodówki.
  4. Marynuj co najmniej 10-12 godzin, a najlepiej całą dobę. Potem upiecz na grillu.

Mięsne dania z grilla dobrze smakują z sosem i przypieczonym na grillu pieczywem lub pieczonymi ziemniakami.

VIII. Szaszłyki z warzyw

Składniki:

  • 1 cukinia
  • po 1 strąku papryki czerwonej, zielonej i żółtej
  • 20-30 malutkich pieczarek
  • 1 pęczek dymki
  • kilka łyżek oliwy lub oleju rzepakowego
  • sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Umytą cukinię pokrój na 1-cm plastry, dymkę w plasterki o połowę cieńsze, a pozbawione pestek papryki, na małe kawałki, jak najbardziej zbliżone kształtem do kwadratu.
  2. Warzywa i grzyby nadziewaj na przemian na patyczki do szaszłyków.
  3. Posmaruj pędzelkiem zwilżonym w oliwie i przypraw do smaku.
  4. Piecz na grillu około 15-20 minut, obracając, by podpiekły się równomiernie.