Dania z grilla smakują jeszcze lepiej, kiedy możemy je zjeść w gronie bliskich osób. Nie każdy jednak lubi standardowe posiłki. Oto przepisy na grillowane warzywa, mięsa, sery a nawet owoce!
I. Feta z bazylią grillowana w pomidorach
Składniki:
- po 1 dużym pomidorze na osobę
- ½ opakowania fety
- 2 łyżki posiekanych listków świeżej bazylii
- oliwa
- biały pieprz
- folia aluminiowa do pieczenia
Sposób przygotowania:
- Wymyte pomidory przekrój na połówki, wydrąż miąższ i odsącz sok, kładąc połówki pomidorów na talerzyku piętką do góry.
- W tym czasie grubo posiekaj fetę.
- Pomidory od strony skórki posmaruj oliwą, a do wnętrza włóż posiekany ser i posmaruj go z wierzchu oliwą.
- Pomidorowe miseczki układaj na posmarowanej tłuszczem folii i grilluj, aż pomidory zmiękną.
- Przed podaniem posyp posiekaną bazylią. Możesz też oprószyć białym pieprzem.
II. Grillowana papryka
Składniki:
- kilka strąków papryki (po 1 na osobę)
- oliwa
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Umyte i osuszone strąki papryki przetnij na pół i wydrąż pestki.
- Każdą połówkę z obu storn posmaruj oliwą i kładź na rozgrzanym grillu.
- Opiekaj, aż do momentu, gdy miąższ będzie miękki, a skórka częściowo przypalona i łatwa do zdjęcia.
- Tak przygotowaną paprykę można jeść samą, po dodaniu przypraw. Sprawdzi się też jako dodatek do mięsa z grilla albo jako jeden ze składników sałatki.
III. Jajka sadzone w grillowanych pieczarkach
Składniki:
- duże kapelusze pieczarek – po jednym na osobę (o miseczkowatym kształcie)
- po jednym jajku na każdy kapelusz
- oliwa lub olej rzepakowy
- sól, pieprz
- szczypta posiekanego koperku
- tacka do grillowania
Sposób przygotowania:
- Oczyszczone i wysuszone kapelusze pieczarek posmaruj obficie (ze wszystkich stron) tłuszczem, połóż na tacce do grillowania i delikatnie do pieczarkowej „miseczki” wbij jajko.
- Będą gotowe do jedzenia, gdy zetnie się białko jaja, żółtko może pozostać półpłynne, trzeba tylko przyprawić je do smaku i obficie posypać koperkiem.
Jeśli masz zbyt małe kapelusze pieczarek, możesz użyć jajek przepiórczych – po jednym lub dwa na każdą grzybową miseczkę.
IV. Kurze piersi w jogurtowej marynacie
Składniki:
- Po jednej kurzej piersi na osobę
- 250 mililitrów jogurtu naturalnego
- 3 łyżki dżemu pomarańczowego lub ½ szklanki nektaru z pomarańczy
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka musztardy
- sól, pieprz
- tacki do pieczenia
Sposób przygotowania:
- Lekko rozbij umyte i osuszone uprzednio piersi.
- Jeśli są dość duże i grube, przekrój je wzdłuż na 2 części.
- Wymieszaj składniki marynaty i zalej nią mięso, przykryj szczelnie i wstaw na noc (najlepiej na całą dobę) do lodówki.
- Piersi układaj na tackach i grilluj z obu stron, polewając resztą marynaty pozostałej w miseczce.
V. Owocowo-warzywna sałatka z grilla
Składniki:
- suszone morele
- suszone śliwki
- plastry świeżego ananasa lub z puszki
- cebula dymka pokrojona w plastry
- jabłka pokrojone w kostkę
- kawałek melona pokrojony w kostkę
- połówki orzechów włoskich (bez skorupek)
- oliwa
- mielony cynamon, kardamon, gałka muszkatołowa, biały pieprz
- cukier trzcinowy
- sok z połówki cytryny
Sposób przygotowania:
- Suszone owoce umyj i osusz, a owoce z puszki – odsącz z zalewy.
- Nadziewaj na szpadki do szaszłyków wszystkie składniki na zmianę. Następnie posmaruj je oliwą i opiekaj na grillu w niezbyt wysokiej temperaturze, obracając i – w miarę potrzeby – smarując oliwą.
- Przed podaniem posyp mielonymi przyprawami i odrobiną cukru. Możesz też skropić szaszłyki sokiem z cytryny, ale nie jest to niezbędne.
VI. Ryba w marynacie ziołowo-balsamicznej
Składniki:
- sprawiona świeża ryba (mrożona nie nadaje się do tego przepisu)
- 1 opakowanie jogurtu naturalnego
- kilka łyżek octu balsamicznego
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżeczki mieszanki suszonych ziół i warzyw (oregano, tymianek, rozmaryn, gorczyca, czosnek, cebula, pietruszka)
- sól
- folia do pieczenia
Sposób przygotowania
- Wymieszaj dokładnie oliwę z octem, następnie połącz ją z jogurtem i mieszanką przypraw.
- Zalej tą marynatą plastry ryby i zostaw w chłodzie na noc.
- Rybę piecz w folii, posmarowanej uprzednio oliwą. Przed podaniem możesz posypać ją posiekaną zieleniną.
VII. Schab karkowy na ostro
Składniki:
- tyle plastrów schabu karkowego, ile jest osób
- 1 duża cebula
- kilka ząbków czosnku (jesiennego – więcej, młodego wiosennego – mniej)
- 3 łyżki musztardy
- 2 łyżki ketchupu
- 2-3 łyżki płynnego miodu
- kilka lub kilkanaście ziaren zielonego pieprzu (może być z zalewy)
Sposób przygotowania:
- Zmiksuj lub bardzo drobniutko posiekaj obraną cebulę i czosnek wraz z ziarnami pieprzu. Dodaj pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj.
- Lekko rozbite kotlety wkładaj kolejno do miseczki, smarując każdy obficie przygotowaną marynatą.
- Na wierzch wylej resztę marynaty, szczelnie zamknij naczynie i wstaw do lodówki.
- Marynuj co najmniej 10-12 godzin, a najlepiej całą dobę. Potem upiecz na grillu.
Mięsne dania z grilla dobrze smakują z sosem i przypieczonym na grillu pieczywem lub pieczonymi ziemniakami.
VIII. Szaszłyki z warzyw
Składniki:
- 1 cukinia
- po 1 strąku papryki czerwonej, zielonej i żółtej
- 20-30 malutkich pieczarek
- 1 pęczek dymki
- kilka łyżek oliwy lub oleju rzepakowego
- sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
- Umytą cukinię pokrój na 1-cm plastry, dymkę w plasterki o połowę cieńsze, a pozbawione pestek papryki, na małe kawałki, jak najbardziej zbliżone kształtem do kwadratu.
- Warzywa i grzyby nadziewaj na przemian na patyczki do szaszłyków.
- Posmaruj pędzelkiem zwilżonym w oliwie i przypraw do smaku.
- Piecz na grillu około 15-20 minut, obracając, by podpiekły się równomiernie.