Wiosenna sałatka z rzodkiewką jest zazwyczaj lubiana przez całą rodzinę. Jednak do tej sałatki najlepiej użyć białego pieprzu. Cechuje go subtelny i delikatny smak, dlatego bardziej pasuje do lekkich sałatek. Biały jest otrzymywany poprzez moczenie i następnie suszenie dojrzałych owoców pieprzu. Świetnym jest składnikiem sosu sałatkowego do kompozycji z cykorią, rzodkiewką, ogórkiem i mieszanką sałat.
Składniki:
- 1 cykoria
- 1 opakowanie Sosu sałatkowego paprykowo-ziołowego Naturalnie smaczne Knorr
- 3 garście mieszanej sałaty (radicchio, lodowej i rukoli)
- pęczek rzodkiewki
- pół świeżego ogórka
- garść kiełków słonecznika
- 6 jajek przepiórczych
- pęczek szczypioru od dymki
- 3 łyżki soku z cytryny
- 3 łyżki oleju
Sposób przygotowania:
- Przygotuj sos dla nadania niezwykłego smaku – zawartość opakowania sosu sałatkowego Knorr rozmieszaj z sokiem z cytryny i olejem. Jajka ugotuj na twardo (3 min.), wystudź i obierz.
- Sałaty porwij na mniejsze kawałki, rzodkiewkę pokrój w cienkie plasterki. Ogórka przekrój wzdłuż na pół, łyżeczką wydrąż nasiona a następnie pokrój w „księżyce”. Połowę szczypioru pokrój drobno.
- Cykorię porozdzielaj na liście. W misce połącz sałaty oraz pokrojone warzywa i pokrojony szczypior a następnie sałatkę nałóż do „łódeczek” z cykorii.
- Pozostały szczypior sparz krótko we wrzącej wodzie. Łódeczki z cykorii obwiąż dekoracyjnie szczypiorem i ułóż na półmisku.
- Sałatki polej przygotowanym sosem, na wierzchu każdej porcji ułóż połówkę jajka oraz kiełki słonecznika i podawaj.