Wraz ze zmianą czasu i wcześniejszym wschodem słońca, wstawanie z łóżka staje się łatwiejsze. Wstając wcześniej, mamy także czas, aby przygotować pełnowartościowy posiłek, który da energię na kolejnych kilka godzin.
Wiosną, do posiłków warto włączyć świeże warzywa – zielone i liściaste. Niezmiennie dobrym wyborem jest ser żółty, bardzo dobre źródło wapnia. W towarzystwie świeżych warzyw i ulubionych ziół, komponuje się wyśmienicie. Przekonaj się sama, przyrządzając lekką, wiosenną sałatkę z żółtym serem.
Składniki:
- 5 pomidorków koktajlowych
- 7 liści młodej sałaty karbowanej (np. typu lollo bianco)
- 100 g sera Gouda MSM Mońki w bloku
- łyżka oliwy z oliwek
- pęczek młodego szczypiorku
- świeżo mielony czarny pieprz
- sól
Sposób przygotowania:
- Wszystkie warzywa dokładnie umyj i osusz.
- Pomidorki przekrój na pół, szczypiorek posiekaj w drobne, kilkumilimetrowe paseczki, natomiast ser pokrój w małe, równe kostki.
- Średniej wielkości miskę wyłóż liśćmi sałaty, dodaj pomidory oraz ser. Całość przypraw według uznania i lekko wymieszaj od spodu.
- Na koniec posyp całość świeżym szczypiorkiem, a przed podaniem skrop oliwą z oliwek.
Sałatkę możesz wzbogacić ulubionym dressingiem.
Smacznego!
Zobacz również – Sałatka wiosenna z cykorią