Jednym z nich jest wołowina na czerwonym winie podawana z kaszą, która świetnie sprawdzi się zarówno podczas domowego obiadu, jak i uroczystej kolacji.
Składniki:
- 1 kg wołowiny, np. karkówki
- 2 opakowania Knorr Naturalnie smaczne – Gulasz
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 200 g wędzonego boczku
- 200 g ząbków czosnku
- 2 opakowania pomidorów pelatti z puszki
- 10 szalotek
- marchewka
- 500 g pieczarek
- 500 ml czerwonego wino, najlepiej Pinot Noir
- 3 torebki kaszy gryczanej
- gałązka świeżego rozmarynu
- gałązka świeżego tymianku
- 2 liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 4 ziarna czarnego pieprzu
Sposób przygotowania:
- W garnku na rozgrzanej oliwie podsmaż pokrojony w grubszą kostkę boczek. Gdy się dobrze wytopi, dodaj przekrojone na pół szalotki i smaż dłuższą chwilę, aż się zeszklą.
- Dodaj przekrojone na pół pieczarki i marchew pokrojoną w pół plastry.
- Po tym czasie zbierz podsmażone produkty i odłóż je na bok. W tym samym garnku przesmaż pokrojona w grubą kostkę 2 na 2 cm wołowinę.
- Gdy delikatnie zbrązowieje zalej ją czerwonym winem. Wszystko razem gotuj na szybkim ogniu aż wino prawie zupełnie odparuje.
- Dodaj wtedy pomidory z puszki i pół szklanki wody. Dodaj przyprawy, posiekany czosnek, pieprz ziele angielskie, liść laurowy, rozmaryn, tymianek oraz Knorr Naturalnie smaczne. Nada to potrawie odpowiedniego smaku oraz poprawi konsystencję sosu.
- Całość duś pod przykryciem około 30 minut. Po tym czasie do garnka przełóż na powrót podsmażone produkty. Wszystko razem duś jeszcze około 20 minut do momentu, aż mięso będzie miękkie.
- W garnku ugotuj kaszę gryczaną według zaleceń producenta. Ugotowaną kasze podawaj z gulaszem.