Sałatka z rukoli ze szparagami i truskawkami
Składniki:
- 200 g rukoli
- pęczek białych szparagów
- Sos sałatkowy Truskawkowy z chili Naturalnie Smaczne Knorr
- 2 cytryny
- 2 łyżki cukru
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 100 g truskawek
- 200 g szynki parmeńskiej
- 100 g sera parmezan
- krem balsamiczny do podania
Sposób przygotowania:
1. Szparagi obierz, przekrój wzdłuż i pokrój w kawałki o długości 3 cm. Ugotuj w wodzie z cukrem i solą. Wystudź.
2. Wyciśnij sok z dwóch cytryn i podziel go na dwie części. Do jednej części soku dodaj szklankę wody i dwie łyżki cukru, a następnie w powstałej w ten sposób zalewie umieść ugotowane szparagi na co najmniej jeden dzień. Drugą cześć soku połącz z oliwą i sosem sałatkowym.
3. Szynkę parmeńską pokrój w paseczki, przełóż ją na tacę z pieca wyłożoną pergaminem i wstaw do nagrzanego do 160 °C piekarnika na około 10 minut.
4. Ser parmezan pokrój w cienkie plasterki i pokrusz, a truskawki przetnij na pół.
5. Rukolę, truskawki i marynowane szparagi wymieszaj z dressingiem na bazie Sosu sałatkowego Truskawka z chili Knorr, aby nadać kompozycji niezwykły smak. Przełóż do miski i posyp uprażonymi kawałkami szynki, następnie serem parmezan, a na koniec polej z wierzchu kremem balsamicznym.