Pieczony schab ze śliwką w sosie majerankowym

Pierwszy i drugi dzień Świąt to czas na podanie pieczonych mięs. Pieczeń idealnie sprawdzi się zarówno podana na ciepło podczas rodzinnego obiadu, jak i na zimno do świątecznego śniadania. Mięso najlepiej upiec co najmniej dzień przed Wgilią i zostawić do schłodzenia.

Pieczony schab ze śliwką w sosie majerankowym
Pieczony schab ze śliwką w sosie majerankowym

Żeby schab nie wyszedł zbyt suchy, musimy pomyśleć o tym już podczas zakupów. Wówczas sprawdźmy, czy mięso jest pokryte chociaż cienką warstwą tłuszczyku, który zapewni daniu oczekiwany smak. Ponadto jeśli mięso pieczemy z kością, mniej wysycha.

Składniki:

  •  1,5 kg schabu środkowego bez kości
  •  300 g śliwek suszonych bez pestek
  •  Esencja do sosu pieczeniowego ciemnego Knorr
  •  4 łyżki oleju roślinnego
  •  2 łyżki Przyprawy do mięs Knorr
  •  3 łyżki musztardy sarepskiej
  •  65 g majeranku suszonego
  •  50 ml oleju
  •  cebula szalotka, mała
  •  2 łyżki śmietany 18 %

Sposób przygotowania:

  1. Mięso oczyść z błon. W schabie po całej długości pośrodku mięsa zrób około dwucentymetrowe nacięcie, tak aby w środek włożyć suszone śliwki.
  2. Przyprawę do mięs Knorr, która będzie bazą do marynaty, wymieszaj z olejem i musztardą.
  3. Powstałą marynatą dokładnie natrzyj schab. Zostaw co najmniej na jeden dzień w lodówce, aby marynata przeniknęła w głąb mięsa.
  4. Następnie tuż przed pieczeniem mięso obsmaż ze wszystkich stron na patelni, a następnie obtocz w rozsypanym na folii aluminiowej majeranku.
  5. Na koniec mięso zawiń w folię aluminiową.Schab piecz w piekarniku rozgrzanym do 190°C przez około 50 minut. Po upieczeniu mięsa zbierz powstały sok, który posłuży do przygotowania sosu.
  6. Na rozgrzanym tłuszczu podsmaż posiekaną w drobną kostkę szalotkę.
  7. Dodaj 250 ml ciepłej wody razem z sokiem z pieczenia mięsa. Dodaj esencję do sosu Knorr, dzięki której sos będzie gęsty i dobrze doprawiony.
  8. Całość dokładnie wymieszaj upewniając się, że esencja zupełnie się rozpuściła. Wszystko razem gotuj dwie minuty, po czym sos zapraw śmietaną. Na koniec dodaj roztarty w ręku majeranek. Mięso podawaj z sosem.