Żeby schab nie wyszedł zbyt suchy, musimy pomyśleć o tym już podczas zakupów. Wówczas sprawdźmy, czy mięso jest pokryte chociaż cienką warstwą tłuszczyku, który zapewni daniu oczekiwany smak. Ponadto jeśli mięso pieczemy z kością, mniej wysycha.
Składniki:
- 1,5 kg schabu środkowego bez kości
- 300 g śliwek suszonych bez pestek
- Esencja do sosu pieczeniowego ciemnego Knorr
- 4 łyżki oleju roślinnego
- 2 łyżki Przyprawy do mięs Knorr
- 3 łyżki musztardy sarepskiej
- 65 g majeranku suszonego
- 50 ml oleju
- cebula szalotka, mała
- 2 łyżki śmietany 18 %
Sposób przygotowania:
- Mięso oczyść z błon. W schabie po całej długości pośrodku mięsa zrób około dwucentymetrowe nacięcie, tak aby w środek włożyć suszone śliwki.
- Przyprawę do mięs Knorr, która będzie bazą do marynaty, wymieszaj z olejem i musztardą.
- Powstałą marynatą dokładnie natrzyj schab. Zostaw co najmniej na jeden dzień w lodówce, aby marynata przeniknęła w głąb mięsa.
- Następnie tuż przed pieczeniem mięso obsmaż ze wszystkich stron na patelni, a następnie obtocz w rozsypanym na folii aluminiowej majeranku.
- Na koniec mięso zawiń w folię aluminiową.Schab piecz w piekarniku rozgrzanym do 190°C przez około 50 minut. Po upieczeniu mięsa zbierz powstały sok, który posłuży do przygotowania sosu.
- Na rozgrzanym tłuszczu podsmaż posiekaną w drobną kostkę szalotkę.
- Dodaj 250 ml ciepłej wody razem z sokiem z pieczenia mięsa. Dodaj esencję do sosu Knorr, dzięki której sos będzie gęsty i dobrze doprawiony.
- Całość dokładnie wymieszaj upewniając się, że esencja zupełnie się rozpuściła. Wszystko razem gotuj dwie minuty, po czym sos zapraw śmietaną. Na koniec dodaj roztarty w ręku majeranek. Mięso podawaj z sosem.