Tam, skąd pochodzą, czyli w Ameryce, często pojawiają się na stole. Bataty mają złoto-pomarańczowy kolor i podłużny kształt.
Ze względu na podobieństwo między batatami a ziemniakami, bataty łatwo jest łączyć z innymi składnikami potraw i wykorzystywać w kuchni. Te słodkie bulwy wspaniale smakują niezależnie od sposobu podania.
Składniki:
- 1,2 kg batatów
- 1⁄2 pęczka tymianku
- 4 łyżeczki oliwy
- sól
- pieprz
- 200 g owczego sera
- 60 g orzeszków piniowych
- sok z 1 limonki
Sposób przygotowania:
- Bataty obrać, przekroić najpierw na pół, potem na cienkie plastry. Umyć. Tymianek opłukać, osuszyć, oderwać listki. Oliwę doprawić solą i pieprzem, dodać tymianek, obtoczyć w niej bataty.
- Ułożyć bataty w formie na zapiekankę, przykryć folią aluminiową i piec przez 20 minut w nagrzanym wcześniej piekarniku (elektryczny: 200 °C, termoobieg: 175 °C, gazowy: 3 poziom).
- Wyjąć zapiekankę z piekarnika, usunąć folię. Posypać pokruszonym serem owczym i orzeszkami piniowymi. Piec przez kolejnych 10-15 minut w tej samej temperaturze, co wcześniej. Skropić sokiem z limonki i natychmiast podawać.
Czas przygotowania: ok. 45 minut
Wartość odżywcza w 1 porcji:
Energia: 637 kcal / 2670 kJ
Białko: 17,1 g
Tłuszcz: 29,3 g
Węglowodany: 73,9 g