Zapiekanka z batatów

Są słodkie w smaku, co tłumaczy, dlaczego po angielsku ich nazwa brzmi sweet potatoes.

zapiekanka z batatow
Zapiekanka z batatów. Foto: materiały prasowe.

Tam, skąd pochodzą, czyli w Ameryce, często pojawiają się na stole. Bataty mają złoto-pomarańczowy kolor i podłużny kształt.

Ze względu na podobieństwo między batatami a ziemniakami, bataty łatwo jest łączyć z innymi składnikami potraw i wykorzystywać w kuchni. Te słodkie bulwy wspaniale smakują niezależnie od sposobu podania.

Składniki:

  • 1,2 kg batatów
  • 1⁄2 pęczka tymianku
  • 4 łyżeczki oliwy
  • sól
  • pieprz
  • 200 g owczego sera
  • 60 g orzeszków piniowych
  • sok z 1 limonki

Sposób przygotowania:

  1. Bataty obrać, przekroić najpierw na pół, potem na cienkie plastry. Umyć. Tymianek opłukać, osuszyć, oderwać listki. Oliwę doprawić solą i pieprzem, dodać tymianek, obtoczyć w niej bataty.
  2. Ułożyć bataty w formie na zapiekankę, przykryć folią aluminiową i piec przez 20 minut w nagrzanym wcześniej piekarniku (elektryczny: 200 °C, termoobieg: 175 °C, gazowy: 3 poziom).
  3. Wyjąć zapiekankę z piekarnika, usunąć folię. Posypać pokruszonym serem owczym i orzeszkami piniowymi. Piec przez kolejnych 10-15 minut w tej samej temperaturze, co wcześniej. Skropić sokiem z limonki i natychmiast podawać.

Czas przygotowania: ok. 45 minut

Wartość odżywcza w 1 porcji:
Energia: 637 kcal / 2670 kJ
Białko: 17,1 g
Tłuszcz: 29,3 g
Węglowodany: 73,9 g