Dorsz na różne sposoby – przepisy

dorsz na rozne sposoby

Dorsz to ryba o doskonałych walorach smakowych.

Jego białe i chude mięso idealnie nadaje się zwłaszcza dla osób, dbających o linię. Polecamy dorsza w sosie śmietanowym z rozmarynem, dorsza zapiekanego w warzywach, po japońsku, dorsza zapiekanego oraz roladki z dorsza

Dorsz w sosie śmietanowym z rozmarynem

Składniki:
filety z dorsza „Abramczyk”, 1 spora cebula (najlepiej szalotka), 1 kieliszek białego wytrawnego wina (100 g), gałązka rozmarynu, masło, sól, cytryna, 1/2 opak. śmietany 18% (ok. 100 g).
Sposób przygotowania:
Filety myjemy i osuszamy. Kroimy na kawałki o szerokości ok. 6 cm. Oprószamy solą i lekko pieprzymy. Skrapiamy cytryną. Kładziemy w chłodnym miejscu. Kroimy dość drobno cebulę. Smażymy ja na 2 łyżkach masła tak długo, aż stanie się miękka i szklista (ok 10 min.). Odsuwamy ją do brzegów patelni, zwiększamy ogień i kładziemy rybę. Obsmażamy ją z obu stron, delikatnie przekładając. Kawałki ryby zdejmujemy z patelni. Na patelnię wlewamy białe wino. Dodajemy drobno pokrojoną gałązkę rozmarynu. Rozmaryn ma intensywny, nieco żywiczny zapach. Toteż należy dodawać go z umiarem. Powstały sos mieszamy i odparowujemy – w granicach połowy objętości. Wlewamy małymi porcjami śmietanę, mieszając dokładnie. Teraz sos gotujemy na dużym ogniu, czekając na moment, aż zgęstnieje. Trwa to kilka minut. Gdy sos osiągnie gęstość właściwą z naszego punktu widzenia, zmniejszamy ogień i wkładamy do niego ostrożnie rybę. Obracamy w nim rybę przynajmniej raz. Gotujemy wszystko razem jeszcze kilka minut.

Dorsz zapiekany w warzywach

Składniki:
filety z dorsza „Abramczyk”, 15 pomidorków koktajlowych (lub kilka „zwykłych”), 1 żółta papryka, 1 średnia cukinia, 2 cebule dymki, 4 łyżki oliwy z oliwek. Sos (opcjonalnie – zależy jak kto lubi) 4 łyżki białego wina 1 cytryna sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:
Paprykę myjemy, przekrawamy na pół, usuwamy pestki i białe błony. Paprykę i cebulę kroimy w kostkę, obraną cukinię w ćwierć talarki a pomidorki dzielimy na pół. Filety solimy z obu stron, posypujemy świeżo zmielonym pieprzem i dzielimy na dwie części ( wszerz).
Na dużym ogniu smażymy cebulę, a kiedy się zeszkli na patelnię wrzucamy paprykę i zmniejszamy ogień. Dodajemy cukinię, posypujemy solą. Z wina, połówki cytryny i 2 łyżek oliwy przygotowujemy sos, doprawiając go do smaku solą i pieprzem.

Patelnię zdejmujemy z ognia, wrzucamy do niej pomidorki i mieszamy.
W żaroodpornym naczyniu układamy porcję warzyw, następnie rybę i znów warzywa. Całość polewamy sosem i wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni C pieca na 10-15 minut.
Ryba po japońsku

Składniki:
1 opakowanie filetów z dorsza Abramczyk Sp. z o.o., 0,8 szk. mąki, 1 jajko, 1 szk. wody, 2 łyżki ketchupu, 1/5 szk. octu, 0,5 puszki koncentratu pomidorowego, 1 łyżka cukru, sól, pieprz, Vegeta, 2 duże cebule, słoiczek papryki konserwowej, słoiczek ogórków kiszonych.

Przygotowanie:
Rybę dzielimy na kawałki, posypujemy Vegetą, odstawiamy na kilka minut. Z mąki, wody, jajka przygotowujemy ciasto naleśnikowe, maczamy w nim rybę, następnie smażymy.
Z wody, octu, koncentratu, ketchupu, soli, pieprzu i cukru przygotowujemy zalewę, zagotowujemy ją przez chwilę. Cebulę, paprykę, ogórki kroimy w paski. W naczyniu układamy warstwami i: rybę – warzywa – rybę – warzywa…
Całość zalewamy gorącą zalewą.

Dorsz zapiekany
Składniki: 1 opakowanie filetów z dorsza Abramczyk Sp. z o.o., 1 cebula, kilka ząbków czosnku, 3 łyżki masła, sól, pieprz, Vegeta do smaku.
Przygotowanie:
filety z dorsza płuczemy, osuszamy i skrapiamy sokiem z cytryny a następnie posypujemy solą, pieprzem, Vegetą do smaku. Rybę dzielimy na trzy porcje, każdą z nich układamy w korytku aluminiowym (lub zawijamy w folię aluminiową). Na każdej porcji kładziemy łyżkę masła, kilka plasterków cebuli i/lub czosnku. Korytko (folię) zawijamy, wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 30-40 min. Po rozwinięciu korytek (folii) wykładamy rybę na talerze.

Roladki z dorsza

Składniki: 1 opakowanie filetów z dorsza Abramczyk Sp. z o.o., 3 pory, 4 łyżki masła, 6 łyżek śmietanki do sosów 18%, sól, pieprz.
Przygotowanie: Filety z dorsza kroimy na paski i zawijamy w roladki, spinając wykałaczką. Posypujemy solą i pieprzem. Na patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy pokrojone i posolone pory. Dusimy pod przykryciem przez około 7 minut. Na pory wykładamy roladki z dorsza, dusimy z każdej strony po 5 minut. Wyjmujemy wykałaczki z roladek i wlewamy śmietankę. Roladki układamy na półmisku i polewamy śmietanowym sosem z porami. Podajemy z ziemniakami.

Przepisy dostarczył www.abramczyk.pl