
W sezonie jesiennym nieocenionym produktem spożywczym jest suszona żurawina – bogata w błonnik pokarmowy, która niesie za sobą wspomnienie słonecznego lata. Możemy raczyć się nią jako samodzielną przekąską, dodawać do ulubionych wypieków, jak i pełnych witamin sałatek. Spróbujcie sami!
Jesienne muffinki z suszoną żurawiną
Składniki:
300 g mąki pszennej
150 g cukru
2 łyżki kakao
100 g Żurawiny Bakalland
2 łyżeczki proszku do pieczenia
80 g roztopionego masła
1 duże jajko
3/4 szklanki mleka
Sposób przygotowania:
Wszystkie suche składniki mieszamy w misce. Dorzucamy żurawinę. Roztopione masło, jajko i mleko wlewamy do drugiej miski i dokładnie mieszamy. Łączymy mokre i suche składniki, tak aby powstała gładka masa (nie mieszamy ich zbyt mocno). Następnie równe porcje ciasta przekładamy do specjalnych papilotek. Muffinki wkładamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika na około 20 minut.