Choć kasza gryczana kojarzy nam się głównie z wytrawnymi potrawami, można ją wykorzystać także do stworzenia słodkich dań. Jednym z nich są gryczane placuszki podane z sezonowymi owocami.
Słodkie placuszki z kaszy gryczanej z owocami
Składniki:
- 100 g kaszy gryczanej palonej Halina
- 2 jajka
- 80 g cukru
- 1 duże jabłko
- 120 ml mleka migdałowego lub zwykłego
- 100 g mąki gryczanej
- 1 łyżeczka cynamonu
- drobne owoce (maliny, borówki, truskawki)
- cukier puder
Sposób przygotowania:
1. Kaszę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Jabłko obieramy i pozbywamy się gniazd nasiennych i kroimy w mniejsze kawałki.
2. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę.
3. W mikserze lub blenderem miksujemy na jednolitą masę kaszę, żółtka, mleko, cynamon i jabłka. Przekładamy do miski, dodajemy ubite białka i mąkę. Delikatnie mieszamy aby
wszystkie składniki się połączyły.
4. Partiami smażymy na oleju aż się ładnie zarumienią. Podajemy z owocami, oprószone cukrem pudrem.
Smacznego!