Słodkie placuszki z kaszy gryczanej

Gryczane placuszki doskonale komponują się z sezonowymi, leśnymi owocami oraz cukrem pudrem. Ich wykonanie jest niezwykle proste, a z pewnością zaskoczą swoim smakiem wszystkich domowników.

Foto. Sawex Halina

Choć kasza gryczana kojarzy nam się głównie z wytrawnymi potrawami, można ją wykorzystać także do stworzenia słodkich dań. Jednym z nich są gryczane placuszki podane z sezonowymi owocami.

Słodkie placuszki z kaszy gryczanej z owocami

Składniki:

  • 100 g kaszy gryczanej palonej Halina
  • 2 jajka
  • 80 g cukru
  • 1 duże jabłko
  • 120 ml mleka migdałowego lub zwykłego
  • 100 g mąki gryczanej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • drobne owoce (maliny, borówki, truskawki)
  • cukier puder

Sposób przygotowania:

1. Kaszę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Jabłko obieramy i pozbywamy się gniazd nasiennych i kroimy w mniejsze kawałki.
2. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę.
3. W mikserze lub blenderem miksujemy na jednolitą masę kaszę, żółtka, mleko, cynamon i jabłka. Przekładamy do miski, dodajemy ubite białka i mąkę. Delikatnie mieszamy aby
wszystkie składniki się połączyły.
4. Partiami smażymy na oleju aż się ładnie zarumienią. Podajemy z owocami, oprószone cukrem pudrem.

Smacznego!