Wegetariańskie burgery z dynią

Każdy moment na walkę z kulinarną monotonią jest odpowiedni.Wykorzystajcie dynię do odmienienia swoich starych, sprawdzonych przepisów!

Wegetariańskie burgery z dynią

Zbliża się spotkanie w gronie przyjaciół, a Ty nie wiesz co przygotować na kolację? Wypróbuj przepis na wegetariańskie burgery z dynią. Jesienią dynie można znaleźć niemal wszędzie, a ich instrukcja obsługi jest niezwykle prosta. Krojenie rozpocznijcie od odcięcia wierzchu i przekrojenia dyni na pół. Po usunięciu pestek i włóknistego miąższu jest już gotowa do dalszego gotowania!

Czas przygotowania: 40 minut
Ilość porcji: 4

Składniki na wegetariańskie burgery:

  • 200 g kaszy jaglanej
  • 1 opakowanie Fix Pomidorowe Kaszotto z cukinią i papryką Knorr
  • 1 nieduża dynia
  • 1 strąk papryczki chili
  • 2 łyżki ugotowanej soczewicy z puszki
  • 100 g mąki z cieciorki
  • 50 g suszonych pomidorów
  • 1 łyżka kminu rzymskiego z Indii mielonego Knorr
  • 100 g sosu samba Hellmann’s
  • 1 jajko
  • 1 awokado
  • 2 pomidory malinowe
  • 4 listki sałaty lodowej
  • 1 czerwona cebula
  • 4 bułki do hamburgerów
  • 6 łyżek oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:

  1. Dynie, suszone pomidory oraz chili pokrój w kosteczkę. Następnie z pomidorów oraz czerwonej cebuli wykrój 4 plastry, a pozostałe części warzyw pokrój w małą w kostkę.
  2. Awokado obierz i podziel na 4 części.
  3. Podsmaż cebulę, pomidory oraz dynię na oliwie z oliwek.
  4. Do całości wsyp kaszę jaglaną i zalej 400 ml wody z zawartością opakowania Fix Pomidorowe Kaszotto. Wszystko razem zagotuj.
  5. Wstaw na 20 minut garnek do piekarnika nagrzanego do 160°C. Poczekaj do momentu, aż kasza wchłonie powstałe soki.
  6. Gotową kaszę przesyp do naczynia, połącz oraz starannie wymieszaj z mąką z ciecierzycy. Odstaw do wystudzenia.
  7. Dodaj jajko, suszone pomidory, soczewicę i kmin rzymski. Z masy zrób kotlety o grubości około 1,5 cm. Następnie smaż je na oliwie z oliwek przez około 3 minuty z każdej strony.
  8. Zapiecz połówki bułek w piekarniku albo podsmaż na patelni. Na koniec posmaruj je sosem samba. Na spodnią część bułki nałóż kotleta. Dodaj do niego liść lodowej sałaty, pomidora, kawałek awokado oraz plaster cebuli. Przykryj wszystko drugą częścią bułki.