Składniki:
- 1,75 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżki sody
- 100 g pokrojonych drobno migdałów
- 125 g cukru pudru
- 1 szklanka zaparzonej zielonej herbaty
- 1 szklanka mleka
- 1/3 szklanki oleju
- 1 jajko
- 1 łyżeczka zielonego barwnika spożywczego na bazie marcepanu i pasty migdałowej
- 1/3 szklanki wody
- kilka kropli olejku migdałowego
Sposób przygotowania:
- W dużym naczyniu wymieszać mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia, sodę oraz drobno posiekane migdały.
- W drugim naczyniu dokładnie zmiksować ze sobą olej, przestudzoną zieloną herbatę, mleko, jajko oraz olejek migdałowy.
- Naturalny barwnik rozpuścić w 1/3 szklanki wody.
- Następnie połączyć ze sobą dokładnie wszystkie komponenty.
- Ciasto wlać do podwójnych papierowych foremek do 3/4 wysokości.
- Piec w temperaturze 200 stopni przez ok. 20 minut.