
Szaszłyki z kurczaka z boczkiem
Składniki:
- 12 podudzi z kurczaka bez kości
- Przyprawa do kurczaka z grilla
- 100 g boczku wędzonego w kawałku
- 100 g suszonych śliwek
- papryka zielona
- 2 cebule czerwone
- 50 ml brandy
- 30 ml oliwy z oliwek
- drewniane patyki do szaszłyków
Sposób przygotowania:
- Podudzia pokrój w dość dużą kostkę – 3×3 cm. Boczek, cebulę i paprykę pokrój w podobnej wielkości kostkę, śliwki (w całości) zalej brandy i odstaw na 15 minut.
- W misce wymieszaj przyprawę Knorr z oliwą dla smaku. Pokrojone mięso oraz boczek przełóż do miski i wymieszaj z przyprawą. Odstaw również na 15 minut.
- Po tym czasie wszystkie składniki nabijaj na przemian na drewniane patyki.
- Tak przygotowane szaszłyki z kurczaka z boczkiem ułóż na ruszcie rozgrzanego grilla i piecz przez 10-15 minut obracając je co 2-3 minuty. Gotowe podawaj z ulubioną sałatą i grzankami lub pieczonymi na grillu ziemniaczkami ziołowymi.