
Tradycyjne dla polskiej kuchni zupy mogły się już niektórym z nas znudzić, dlatego warto pobudzić kubki smakowe i przyrządzić wyjątkową zupę w klimacie orientu.
Podbijająca od niedawna serca Polaków ciecierzyca, sprawdzi się nie tylko jako dodatek do sałatek lub w postaci hummusu, ale także jako baza do przygotowania orientalnych zup.
Składniki:
- 1 puszka ugotowanej ciecierzycy (np. marki Jasmeen)
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka oliwy
- 1 por
- 1 cebula
- 1 ziemniak
- 500 ml wywaru z jarzyn lub rosołu
- 150 ml mleka
- 50 ml śmietanki kremówki 30%
- grzanki lub sezam
Sposób przygotowania:
- W garnku na maśle i oliwie zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę.
- Dodaj pokrojonego pora i mieszaj co chwilę, smaż przez ok. 2 minuty.
- Następnie wrzuć obranego i pokrojonego ziemniaka i smaż jeszcze przez około minutę.
- Wlej całą puszkę z ciecierzycą (włącznie z zalewą) i zagotuj.
- Dopraw według uznania, przykryj i gotuj jeszcze przez 15 minut (do miękkości warzyw).
- Na koniec dokładnie zblenduj wszystko na gładki krem i stopniowo dodawaj mleko i kremówkę cały czas mieszając.
- Przed podaniem posyp zrumienionym na patelni sezamem lub grzankami.
Smacznego!