
Kiełbasa, karkówka czy pieczone ziemniaki to klasyczne pozycje na grilla. Jak dodać trochę pikanterii do standardowych potraw grillowych? Marynata piwna Vegeta, czy pasty warzywne rodem z Chorwacji: Relish, Pindżur i Papryka w musztardzie to nowości, dzięki którym nasze dania na grilla nabiorą zupełnie nowego charakteru.
Nowe oblicze grilla
Uczta grillowa może w prosty sposób nabrać niepowtarzalnego charakteru. Wystarczy wzbogacić ją oryginalnymi dodatkami – takimi jak pasty warzywne, sosy czy przystawki. Nie tylko wzbogacą smak potraw, ale dostarczą również witamin i wartości odżywczych. Zachęcamy do eksperymentowania! Szczególnie warto wypróbować chorwackie pasty warzywne przygotowane bez użycia konserwantów.
Pasty warzywne – rodzaje
Pindżur, Relish oraz Paprykę w musztardzie i tym samym wprowadzić powiew świeżości znad Adriatyku do swoich popisowych dań, nie tylko z grilla. Warto sięgnąć również po znaną już z portfolio Podravki pastę warzywną Ajvar w wersji łagodnej bądź ostrej.
Relish to unikalna kompozycja warzyw: ogórka, papryki, pomidorów i cebuli oraz aromatycznej mieszanki przypraw, przygotowana bez użycia sztucznych aromatów i barwników. Świetnie komponuje się z daniami mięsnymi i warzywnymi, w ciekawy sposób podkreśla smak gulaszów i sosów. Idealnie pasuje do pieczonych mięs, omletów, wędlin oraz serów, a także tacos i krakersów. Swoim oryginalnym smakiem doskonale urozmaici także smak potraw z grilla.
Hamburgery z Relishem
Liczba porcji: 2
Czas przygotowania: 25 minut
Składniki:
- 300 g mielonej wołowiny (antrykot, rostbef)
- 1 szalotka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka musztardy
- 2 łyżki sosu worcester
- 4 łyżki wody
- 1 łyżka Vegety Natur
- 2 bułki pszenne do hamburgerów
- garść szpinaku
- 1 awokado
- 4 łyżki pasty Relish Podravka
- olej rzepakowy
Przygotowanie:
1. Do mielonej wołowiny dodać wodę i dokładnie wyrobić mięso na jednolitą masę. Szalotkę oraz czosnek drobno posiekać i dodać do mięsa, doprawić Vegetą, sosem worcester i musztardą.
2. Formować burgery o średnicy ok. 1 cm większej niż bułka, posmarować z obu stron olejem, a następnie grillować na dobrze rozgrzanym grillu, z każdej strony po około 3-4 minuty. Cebulę pokroić w talarki.
3. Awokado przekroić na pół, usunąć pestkę, wydrążyć miąższ i pokroić w plastry. Bułkę przekroić na pół i podpiec na grillu.
4. Na bułce ułożyć szpinak, kilka plastrów awokado, cebulę, upieczonego burgera, 2 łyżki Relishu Podravka i przykryć drugą bułką.
Pindżur, co to właściwie jest
Jest to mieszanka najwyższej jakości warzyw dojrzałych w słońcu południowej Europy: kawałków słodkich pomidorów i czerwonej papryki, bakłażana, cebuli oraz starannie wyselekcjonowanych przypraw. Ta aromatyczna pasta to doskonały dodatek do wędlin i mięs, dań rybnych oraz sałatek. Idealnie podkreśli smak dań warzywnych oraz sosów. Doskonale sprawdzi się również jako oryginalny dodatek do potraw z grilla.