Składniki:
- kapusta włoska – 0,5 sztuki
- pomidory z puszki – 1 opakowanie
- kostka bulionowa na włoszczyźnie – 2 sztuki
- cebula – 2 sztuki
- woda – 1,5 litra
- ząbki czosnku – 2 sztuki
- cukinia – 1 sztuka
- papryka czerwona – 1 sztuka
- papryka żółta – 1 sztuka
- bazylia – 0,5 pęczka
- oliwa z oliwek – 100 mililitrów
- starty parmezan – 80 gramów
- oregano – 1 łyżeczka
Sposób przygotowania:
- Wszystkie warzywa pokrój w drobną kostkę. Czosnek posiekaj.
- W garnku podsmaż na oliwie z oliwek czosnek i cebulę.
- Gdy czosnek i cebula będą rumiane, dodaj papryki i chwilę smaż.
- Teraz wlej do garnka 1,5 litra ciepłej wody. Dodaj kostki, które podkreślą smak gotowego dania i oregano.
- Pomidory z puszki posiekaj i również dodaj do zupy. Całość zagotuj.
- Na końcu wsyp resztę warzyw. Gotuj, aż zmiękną, ale będą jeszcze jędrne. Zupę minestrone podawaj posypaną bazylią i startym parmezanem.
Smacznego!