Ciasto Leśny Mech przekona do szpinaku nawet niejadka! To delikatne ciasto, przekładane lekkim kremem to prawdziwy hit. Idealnie sprawdzi się jako deser i będzie pięknie prezentować się na paterze. Swój przepiękny kolor zawdzięcza dodatkowi rozdrobnionego szpinaku. Można pomyśleć: warzywo w słodkim cieście? Tak! Szpinak w tym deserze jest słabo wyczuwalny, natomiast jest go sporo – na jedną blachę wykorzystujemy całe opakowanie popularnej zielonej mrożonki.
Ciasto Leśny Mech
Składniki:
- 450 g mrożonego szpinaku
- 2/3 szklanki oleju
- 1 szklanka cukru
- 3 jajka
- 2 szklanki mąki pszennej
- 250 g serka mascarpone Mlekpol
- 200 ml śmietanki 36% Łaciatej
- 4 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka wanilii
- garść owoców leśnych
Sposób przygotowania:
- Szpinak rozmrażamy na sitku, blendujemy na jednolity mus.
- Ocieplone jajka zalewamy bardzo ciepłą wodą z kranu i odstawiamy na kilkanaście minut.
- Piekarnik nagrzewamy do 180 °C.
- Jajka wbijamy do miski, dodajemy cukier i ubijamy na puszystą, jasną masę.
- Ciągle ubijając wlewamy cienkim strumieniem olej. Dodajemy mus ze szpinaku i miksujemy na małych obrotach do połączenia się składników w jednolitą masę.
- Oddzielnie przesiewamy mąkę i mieszamy z proszkiem do pieczenia. Przesypujemy do ubitych jajek i miksujemy na małych obrotach, tylko do połączenia się składników w jednolite ciasto.
- Masę wylewamy do formy o średnicy 24 cm (dno wykładamy papierem) pieczemy przez ok. 40 – 45 minut do suchego patyczka. Wyjmujemy i studzimy.
- Do misy miksera wkładamy mocno schłodzony mascarpone oraz śmietankę, dodajemy cukier puder i wanilię.
- Ubijamy przez kilka minut aż masa zwiększy objętość i będzie puszysta.
- Ciasto przekrawamy na 2 części. Dolną kładziemy na paterze lub na talerzu. Następnie wykładamy krem mascarpone. Przykrywamy górną częścią. Dekorujemy owocami.