Ciasto Leśny Mech

Ciasto Leśny Mech to idealna propozycja dla każdego. Puszysty biszkopt w zielonym kolorze, lekki krem i owoce zaskoczą twoich gości. Zasmakuj się w nim!

Zielone ciasto - przepis
Ciasto Leśny Mech

Ciasto Leśny Mech przekona do szpinaku nawet niejadka! To delikatne ciasto, przekładane lekkim kremem to prawdziwy hit. Idealnie sprawdzi się jako deser i będzie pięknie prezentować się na paterze. Swój przepiękny kolor zawdzięcza dodatkowi rozdrobnionego szpinaku. Można pomyśleć: warzywo w słodkim cieście? Tak! Szpinak w tym deserze jest słabo wyczuwalny, natomiast jest go sporo – na jedną blachę wykorzystujemy całe opakowanie popularnej zielonej mrożonki.

Ciasto Leśny Mech

Składniki:

  • 450 g mrożonego szpinaku
  • 2/3 szklanki oleju
  • 1 szklanka cukru
  • 3 jajka
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 250 g serka mascarpone Mlekpol
  • 200 ml śmietanki 36% Łaciatej
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka wanilii
  • garść owoców leśnych

Sposób przygotowania:

  • Szpinak rozmrażamy na sitku, blendujemy na jednolity mus.
  • Ocieplone jajka zalewamy bardzo ciepłą wodą z kranu i odstawiamy na kilkanaście minut.
  • Piekarnik nagrzewamy do 180 °C.
  • Jajka wbijamy do miski, dodajemy cukier i ubijamy na puszystą, jasną masę.
  • Ciągle ubijając wlewamy cienkim strumieniem olej. Dodajemy mus ze szpinaku i miksujemy na małych obrotach do połączenia się składników w jednolitą masę.
  • Oddzielnie przesiewamy mąkę i mieszamy z proszkiem do pieczenia. Przesypujemy do ubitych jajek i miksujemy na małych obrotach, tylko do połączenia się składników w jednolite ciasto.
  • Masę wylewamy do formy o średnicy 24 cm (dno wykładamy papierem) pieczemy przez ok. 40 – 45 minut do suchego patyczka. Wyjmujemy i studzimy.
  • Do misy miksera wkładamy mocno schłodzony mascarpone oraz śmietankę, dodajemy cukier puder i wanilię.
  • Ubijamy przez kilka minut aż masa zwiększy objętość i będzie puszysta.
  • Ciasto przekrawamy na 2 części. Dolną kładziemy na paterze lub na talerzu. Następnie wykładamy krem mascarpone. Przykrywamy górną częścią. Dekorujemy owocami.