Pyszna zupa grzybowo-owocowa

Sezon na grzybobranie rozpoczęty! Zdobycze z bardzo smakowitymi efektami można wykorzystać w kuchni. Co powiecie na zupę grzybowo-owocową?

Zupa owocowo-grzybowa
Pyszna zupa grzybowo-owocowa.

Zupa owocowo-grzybowa jest bardzo prosta w wykonaniu i pozwala na wykorzystanie sezonowych owoców i warzyw. Soczyste jabłka oprócz nadania smaku, pięknie udekorują talerz, dzięki czemu danie będzie wyglądało jeszcze lepiej.

Zupa owocowo-grzybowa

Czas przygotowania: 30 minut
Ilość osób: 4

Składniki:

  • 3 plastry suszonego jabłka
  • 1 opakowanie Zupy grzybowej Knorr
  • 3 suszone śliwki
  • kilka plastrów jabłka
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 800 mililitrów wody

Sposób przygotowania:

  1. Śliwki i suszone jabłka pokrój w malutką kostkę.
  2. Włóż wszystko do garnka i zalej 200 mililitrami zimnej wody. Gotuj owoce przez 5 minut.
  3. Po tym czasie dolej do całości jeszcze 600 mililitrów zimnej wody. Wsyp zawartość zupy grzybowej, rozmieszaj i gotuj przez 10 minut.
  4. Na koniec dodaj do zupy 2 łyżki kwaśnej śmietany. Danie możesz zmiksować na gładki krem i udekorować plastrami jabłka oraz posiekaną natką pietruszki.

Polska jest jednym z głównych producentów jabłek, którymi zachwycają się ludzie na całym świecie. Te owoce posiadają wiele wartości prozdrowotnych, dlatego mówi się, że dziennie powinno się zjadać przynajmniej dwa jabłka. Wszystko jest jednak zależne od odmiany, dojrzałości i wielkości owocu. Dzięki zawartości błonnika regulują pracę jelit i zapobiegają zaparciom, a także dziecięcej biegunce. Ważne jest, żeby nie pozbywać się skórki, ponieważ w niej gromadzi się nawet 5 razy więcej flawonoidów niż w samym miąższu.