Jesień to idealna okazja, by eksperymentować z wyrazistymi przyprawami. Nawet najlepsze produkty – mięsa, warzywa, grzyby, owoce – wymagają odpowiedniej oprawy. Warto korzystać z przypraw korzennych, które zachwycają głębokim smakiem i aromatem. W kuchniach nie powinno zabraknąć imbiru, cynamonu, gałki muszkatołowej, anyżu, goździków, kardamonu. Ważnym dodatkiem do potraw są curry i kurkuma, które nie tylko wpływają na smak, ale mogą nadawać potrawom apetyczną, żółtą barwę. Odrobina słońca na talerzu przyda się, gdy zabraknie go za oknem! Pamiętajmy o papryce – chili, wędzonej, ostrej, słodkiej… Jesień to najwyższa pora, by uzupełnić jej zapasy. Pikantna papryka jest niezbędna do przygotowania zupy po seczuańsku, którą polecamy dla każdego zmarzlucha.
Czas przygotowania: 60 minut
Ilość osób: 4
Składniki:
- 100 g chudej wieprzowiny
- 1 Rosół z kury Knorr
- 300 g makaronu ryżowego nitki
- 300 g kapusty pekińskiej
- 4 grzyby mun
- 2 szalotki
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka octu winnego
- 1 łyżeczka Papryki ostrej z Hiszpanii Knorr
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 2 łyżki oleju
- 1 pęczek natki kolendry
- 1 l wody
Sposób przygotowania:
- Namaczaj grzyby w letniej wodzie przez około 20 minut. Następnie w tej samej wodzie gotuj je przez 25 minut.
- Pokrój grzybowe kapelusze w paski. Wieprzowinę pokrój w cienkie pasy. Umyj kapustę i poszatkuj warzywo.
- Zalej makaron gorącą wodą. Gdy woda ostygnie, odcedź go.
- Rozgrzej olej i smaż na nim, najpierw mięso (przez kilka minut), a potem grzyby oraz kapustę. Smaż wszystko jeszcze przez 3 minuty.
- Zalej całość litrem ciepłej wody. Wrzuć kostkę rosołu i poczekaj, aż woda zacznie wrzeć. Gotuj przez 5 minut.
- Do potrawy dodaj: posiekane szalotki, olej sezamowy, sos sojowy, ocet winny oraz paprykę. Podgrzewaj przez 2 minuty.
- Nałóż do miseczki makaron oraz posiekaną natkę kolendry. Zalej wszystko zupą i serwuj na ciepło.
Gotowe!