Zupa po seczuańsku

Jesień to najlepszy czas na potrawy z wyrazistymi przyprawami, takimi jak zupa po seczuańsku. Dawka ostrej hiszpańskiej papryki nikomu nie zaszkodzi!

Zupa po seczuańsku

Jesień to idealna okazja, by eksperymentować z wyrazistymi przyprawami. Nawet najlepsze produkty – mięsa, warzywa, grzyby, owoce – wymagają odpowiedniej oprawy.  Warto korzystać z przypraw korzennych, które zachwycają głębokim smakiem i aromatem. W kuchniach nie powinno zabraknąć imbiru, cynamonu, gałki muszkatołowej, anyżu, goździków, kardamonu. Ważnym dodatkiem do potraw są curry i kurkuma, które nie tylko wpływają na smak, ale mogą nadawać potrawom apetyczną, żółtą barwę. Odrobina słońca na talerzu przyda się, gdy zabraknie go za oknem! Pamiętajmy o papryce – chili, wędzonej, ostrej, słodkiej… Jesień to najwyższa pora, by uzupełnić jej zapasy. Pikantna papryka jest niezbędna do przygotowania zupy po seczuańsku, którą polecamy dla każdego zmarzlucha. 

Czas przygotowania: 60 minut

Ilość osób: 4

Składniki:

  • 100 g chudej wieprzowiny
  • 1 Rosół z kury Knorr
  • 300 g makaronu ryżowego nitki
  • 300 g kapusty pekińskiej
  • 4 grzyby mun
  • 2 szalotki
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1 łyżeczka Papryki ostrej z Hiszpanii Knorr
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 2 łyżki oleju
  • 1 pęczek natki kolendry
  • 1 l wody

Sposób przygotowania:

  1. Namaczaj grzyby w letniej wodzie przez około 20 minut. Następnie w tej samej wodzie gotuj je przez 25 minut.
  2. Pokrój grzybowe kapelusze w paski. Wieprzowinę pokrój w cienkie pasy. Umyj kapustę i poszatkuj warzywo.
  3. Zalej makaron gorącą wodą. Gdy woda ostygnie, odcedź go.
  4. Rozgrzej olej i smaż na nim, najpierw mięso (przez kilka minut), a potem grzyby oraz kapustę. Smaż wszystko jeszcze przez 3 minuty.
  5. Zalej całość litrem ciepłej wody. Wrzuć kostkę rosołu i poczekaj, aż woda zacznie wrzeć. Gotuj przez 5 minut.
  6. Do potrawy dodaj: posiekane szalotki, olej sezamowy, sos sojowy, ocet winny oraz paprykę. Podgrzewaj przez 2 minuty.
  7. Nałóż do miseczki makaron oraz posiekaną natkę kolendry. Zalej wszystko zupą i serwuj na ciepło. 

Gotowe!

Wpis znaleziono dzięki:

- zupa po seczuańsku

- ostre przyprawy

- jesienne potrawy