Grecka bougatsa z kremem

Kraje basenu Morza Śródziemnego jak Włochy, Hiszpania czy Grecja to wciąż jedne z popularniejszych wakacyjnych kierunków. Poza tradycyjnymi daniami, warto spróbować popularnych, śródziemnomorskich deserów. 

Grecka bougatsa z kremem

Bougatsa, czyli delikatne ciasto, które Grecy potrafią jeść na śniadanie, szybki lunch i kolację. Uważa się, że deser ten pochodzi z miasta Serres, z regionu środkowej Macedonii, a dziś słyną z niego Saloniki. Spotkamy go też w innych częściach kraju, ale przygotujmy się, że będzie różnić się smakiem w zależności od regionu. Bougatsa z Salonik jest wyjątkowo chrupiąca, ale nie przesłodzona, za to w miejscowości Veria jest bardziej słodka i wypełniona śmietaną. Czy odtworzymy ją w domowym zaciszu? Oczywiście!

Składniki

  • 50 g orzechów pistacjowych, łuskanych, niesolonych
  • 700 g mleka
  • 4 żółtka
  • 60 g mąki kukurydzianej
  • 120 g cukru
  • ½ laski wanilii, tylko nasiona
  • 5 g skórki z cytryny, ekologicznej, bez białych błonek
  • 130 g masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki
  •  225 – 270 g ciasta filo (12 arkuszy)
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki miodu, płynnego

Sposób przygotowania przy użyciu THERMOMIX ®

  1. Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C.
  2. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć pistacje, rozdrobnić 2 s/obr. 6. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  3. Do naczynia miksującego wlać mleko, dodać żółtka, mąkę kukurydzianą, cukier, wanilię i skórkę z cytryny, podgrzewać 8 min/90°C/obr. 2.5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić. Umyć naczynie miksujące.
  4. Do naczynia miksującego włożyć masło, roztopić 4-5 min/70°C/obr. 1. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  5. Formę do tarty natłuścić roztopionym masłem za pomocą pędzelka, wyłożyć ją arkuszem ciasta filo, posmarować roztopionym masłem, nałożyć następny arkusz ciasta, ponownie posmarować masłem. Czynności powtórzyć z połową arkuszy ciasta. Z kremu wyciągnąć skórkę z cytryny, przełożyć krem na natłuszczone masłem arkusze ciasta filo w formie do tarty. Na krem nałożyć arkusz ciasta filo, posmarować go masłem, ułożyć na nim kolejny arkusz ciasta filo i posmarować go masłem. Czynności powtórzyć dla pozostałych arkuszy ciasta. Wystające poza formę trójkąty arkuszy ciasta filo złożyć do
    środka formy, smarując każdy z nich masłem, analogicznie jak części arkusza w środku formy. Wierzch tarty posmarować masłem.
  6. Piec 25-30 min (180°C) lub do uzyskania złotobrązowego koloru. Odstawić na kratkę do studzenia do całkowitego ostudzenia w temperaturze pokojowej, następnie przykryć folią spożywczą i schłodzić w lodówce min. 3 godz.
  7. Grecką bougatsę z kremem podawać oprószoną cukrem pudrem, posypaną rozdrobnionymi pistacjami i polaną miodem

Smacznego!