
Kiedyś była tanim posiłkiem, który miał nasycić żołądek, później wstępem do kulinarnej uczty, a dziś na stałe zagościła na salonach i w domowych talerzach. Zupa, bo o niej mowa, stała się kultową potrawą naszych czasów i słusznie – nie dość, że robi się sama, ma też wiele cennych zalet. Zupy doskonale sycą, a odpowiednio przygotowane nie tuczą.
Składniki:
- 1/4 szklanki masła lub margaryny
- 2 duże pory, dokładnie umyte i posiekane
- 4 ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę
- 1 łyżki sosu Tabasco® Green
- kwaśna śmietana lub jogurt
- posiekany szczypiorek do dekoracji
Sposób przygotowania:
- W rondlu o pojemności ok. 3 litrów roztop na średnim ogniu masło.
- Dodaj pory i smaż przez 5 minut lub do momentu, gdy będą one chrupiące i delikatne. Dodaj ziemniaki i smaż przez kolejne 5 minut, ciągle mieszając.
- Dodaj bulion z kury, sos Tabasco® Green oraz sól i doprowadź do wrzenia na dużym gazie. Zmniejsz gaz na mały, przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut lub do momentu, gdy ziemniaki zmiękną.
- W blenderze lub robocie kuchennym miksuj partiami zupę na purée. Przed podaniem udekoruj każdą porcję kleksem z kwaśnej śmietany lub jogurtu i posyp szczypiorkiem.