
Zawiera tylko ok. 30 kcal w 100 g. Jest moczopędny, wpływa na przemianę materii oraz działa przeciwzmarszczkowo.
Składniki:
- arbuz
- czarne porzeczki
- ok. 3 łyżki kaszy manny
- 1 szklanka mleka krowiego lub roślinnego (np. owsiane, jaglane)
- cukier lub miód do smaku
- 2 łyżeczki siemienia lnianego
- 2 łyżeczki ziaren słonecznika
Sposób przygotowania:
- Do rondelka wlewamy mleko i podgrzewamy, słodzimy do smaku. Siemię lniane i ziarno słonecznika mielimy w młynku do kawy i wrzucamy do mleka.
- Do gotującego się mleka wsypujemy cienką strużką kaszkę, cały czas mieszając dynamicznie. Gotujemy jeszcze minutę – kasza powinna być gęsta.
- Gorącą kaszę wylewamy do prostokątnego naczynia i zostawiamy do wystygnięcia. Kroimy w kostkę.
- Arbuza kroimy w plastry i przy pomocy foremek do wycinania ciastek wycinamy kształty. Na patyczki do szaszłyków wbijamy arbuza, kostkę z kaszy manny, porzeczki.
Szaszłyki z arbuza i kaszy manny – przepis Doroty Wdowińskiej-Rozbickiej, autorki bloga ww.smakuje.blox.pl
„Przepis powstał w ramach kampanii „Lubię kaszę – kasza na stół, na zdrowie na co dzień, www.lubiekasze.pl