Przekąski typu finger food charakteryzują małe porcje – goście muszą być w stanie zjeść przystawkę za jednym razem. Dzięki takiemu rozwiązaniu unikamy niewygodnych sytuacji, kiedy nie wiemy co zrobić z kieliszkiem. Jako gospodarze ograniczamy też liczbę naczyń do zmywania i nie potrzebujemy miejsca siedzącego dla każdego z gości. Przygotowanie takich przystawek jest bardzo proste. Oto kilka przepisów, które proponuje marka Kühne.
Pikantne krewetki
Składniki:
- 20 krewetek tygrysich
- 2 łyżki masła
- 3 ząbki czosnku
- Sos hot chili marki Kühne
- Sól, pieprz
- Natka pietruszki
- Wykałaczki
Sposób przygotowania:
- Surowe krewetki obierz ze skorupki. W misce zrób marynatę: wlej kilka łyżek sosu chili, przeciśnij przez praskę czosnek, dopraw solą i pieprzem.
- Marynuj krewetki przez godzinę. Na patelni rozgrzej masło i smaż krewetki po 1 minucie z każdej strony. Każdą krewetkę nadziej na wykałaczkę.
- Całość posyp posiekaną natką.

Tartinka z tuńczykiem
Składniki:
- Kilka kromek pieczywa razowego
- Puszka tuńczyka
- 3 łyżeczki gęstego majonezu
- Korniszony koktajlowe marki Kühne
- 1 czerwona cebula
- Sól, pieprz
- Wykałaczki
Sposób przygotowania:
- Z pieczywa wytnij (np. kieliszkiem) małe kółka. Tuńczyka odcedź dokładnie z zalewy i wymieszaj z majonezem. Cebulę posiekaj w drobną kostkę.
- Dodaj do tuńczyka. Pastę dopraw solą i pieprzem do smaku. Korniszony pokrój w plasterki. Na chlebkach połóż korniszona, tak aby tylko w połowie znajdował się na krążku. Posmaruj pastą i zawiń korniszona.
- Aby wszystko razem się trzymało, nabij tartinki na wykałaczki.
Mini kanapeczki z grillowaną papryką