Poszukiwanie nowych przepisów i smaków otwiera możliwości, które do tej pory nawet nie przyszłyby do głowy. Niektórzy obawiają się konfrontacji z rodziną i zwyczajami przekazywanymi z pokolenia na pokolenia. Zwłaszcza, gdy mowa o polskiej kuchni, w której mięsa nie brakuje. Żurek to potrawa, bez której większość nie wyobraża sobie Wielkanocy. Bez obaw! Nawet roślinne święta mogą być pyszne i efektowne.
Składniki:
- 500 ml zakwasu na żurek,
- 2 sztuki Bulionu na włoszczyźnie Knorr,
- 3 Liście laurowe z Turcji Knorr,
- 5 sztuk ziela angielskiego z Meksyku Knorr,
- 1 łyżka Majeranku z krajów śródziemnomorskich Knorr,
- 4 ziemniaki,
- 1 batat,
- 1 cebula,
- 3 ząbki czosnku,
- 3 grzyby suszone,
- 50 g sera koziego,
- 8 jajek przepiórczych,
- 1 łyżka startego chrzanu,
- 2 łyżki śmietany,
- 1 garść natki pietruszki,
- 2 łyżki oleju,
- 1 szczypta soli,
- 1 szczypta Pieprzu czarnego z Wietnamu mielonego Knorr
Sposób przygotowania:
1.Zalej grzyby szklanką wrzątku, przykryj i zostaw na 10 minut, później pokrój je w cienkie paski i zachowaj wywar. Posmaruj oliwą ziemniaki, oprósz solą i piecz w piekarniku nagrzanym do 180˚C przez 25-30 minut. Po upieczeniu wystudź je, obierz ze skóry i pokrój w kostkę, następnie wymieszaj z majerankiem.|
2.Obierz batata i pokrój go w cienkie plastry. Wyłóż blachę do pieczenia pergaminem, posmaruj oliwą i ułóż plastry warzywa. Skrop oliwą, oprósz pieprzem i solą, włóż na 8-10 minut do piekarnika nagrzanego na 180˚C. Ugotuj jajka na twardo i obrane pokrój na połówki.
3.Rozgrzej w garnku olej, podsmaż cebulę pokrojoną w kostkę oraz czosnek. Wlej wywar z grzybów, dodaj liść laurowy i ziele angielskie, dodaj grzyby i zagotuj.
4.Wlej do garnka wywar warzywny, doprowadź do wrzenia, a następnie na mniejszym ogniu gotuj przez 10 minut. Później wlej zakwas i zagotuj. Dodaj pokrojone ziemniaki i gotuj przez kolejne 10 minut. Na koniec dopraw do smaku chrzanem i zapraw śmietaną.
5.Żurek serwuj udekorowany chipsami z batata, dodaj pokruszony ser kozi i połówki jajek.Smacznego!