
Owoce morza, czyli słynne frutti di mare są podstawą diety śródziemnomorskiej. Mają mnóstwo witamin takich jak np. witaminy z grupy B i mikroelementów – jod, selen, fluor, żelazo oraz cynk. Zawierają też dużo białka, więc swobodnie mogą zastąpić mięso w codziennej diecie. Poniżej prezentujemy przepis na pyszną sałatkę arbuzową z homarem. Smacznego!
Składniki
- 2 łyżki soku z limonki
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 szczypta cukru do smaku
- 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
- sól
- 2 homary
- 1 świeży ogórek
- 350 g arbuza
- 2 garście sałaty (może być mix)
- 8 pomidorków koktajlowych
- 1 cebulka dymka
- 1/3 papryczki chili
Sposób przygotowania:
- Sok z limonki, majonez, oliwę i drobno posiekany czosnek mieszamy z cukrem, następnie odstawiamy sos w oddzielnej miseczce.
- Homary rozmrażamy, a jeśli mamy świeże, gotujemy je ok. 4-5 min, kroimy na pół, wyjmujemy mięso, rozdrabniając palcami większe kawałki.
- Na dużym talerzu układamy sałatę, na niej pokrojonego w kostki arbuza, przekrojone na pół pomidorki i kostki zielonego ogórka.
- Posypujemy posiekaną papryczką chili.
- Na wierzchu kładziemy mięso homara.
- Polewamy sosem tuż przed zaserwowaniem i posypujemy pokrojoną drobno cebulką dymką lub pokruszonymi kawałeczkami sera feta (opcjonalnie).