Składniki:
- 2,5 szklanki płatków owsianych
- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka pełnoziarnistej kaszki z bananami Holle
- ½ szklanki mleka
- 2 jajka
- ok. 4 łyżki miodu
- 100 g masła klarowanego
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- posiekane rodzynki, śliwki, morele, pestki z dyni i słonecznika lub inne ulubione bakalie i ziarna
Sposób przygotowania:
- Suche składniki wymieszać ze sobą w jednej misce a jajka, mleko, miód w drugiej.
- Połączyć zawartości obu misek, dodać Wszystkie składniki wymieszać w misce łyżką, jeśli masa będzie bardzo gęsta, dodać roztopione masło klarowane oraz posiekane bakalie.
- Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 160 – 170 stopni.
- Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia nakładamy dużą łyżką ciastka delikatnie zaokrąglając ich brzegi.
- Ciasteczka pieczemy ok 8-10 minut najlepiej w termoobiegu.