Składniki:
- 4 buraki
- 2 litry bulionu warzywnego
- Barszcz czerwony Knorr
- 200 g uszek
- jabłko
- 3 ząbki czosnku
- łyżka majeranku
- 2 łyżki cukru
Sposób przygotowania:
- Buraki obierz, zetrzyj na tarce i wymieszaj z cukrem. Odstaw na 10 minut.
- Zagotuj bulion warzywny. Dodaj rozgniecione ząbki czosnku, pokrojone jabłko oraz buraki. Gotuj na bardzo małym ogniu przez 20 minut.
- Zupę Knorr wymieszaj w niewielkiej ilości wody i wlej do barszczu, aby nadać mu koloru. Gotuj jeszcze około 10 minut.
- Dodaj majeranek i odstaw barszcz, aby wszystkie smaki się połączyły. Podawaj odcedzony zugotowanymi uszkami. Taki barszcz najlepiej smakuje, gdy zostanie odcedzony dopiero następnego dnia.