Barszcz czerwony z uszkami i majerankiem

Wigilijny barszcz z uszkami  to wyjątkowe świąteczne danie. Przygotowany z buraków z postnymi uszkami, jest tradycyjną polską zupą podawaną w czasie Bożego Narodzenia.

barszcz-czerowny-z-uszkami
Barszcz czerwony z uszkami i majerankiem

Składniki:

  •  4 buraki
  •  2 litry bulionu warzywnego
  •  Barszcz czerwony Knorr
  •  200 g uszek
  •  jabłko
  •  3 ząbki czosnku
  •  łyżka majeranku
  •  2 łyżki cukru

Sposób przygotowania:

  1. Buraki obierz, zetrzyj na tarce i wymieszaj z cukrem. Odstaw na 10 minut.
  2. Zagotuj bulion warzywny. Dodaj rozgniecione ząbki czosnku, pokrojone jabłko oraz buraki. Gotuj na bardzo małym ogniu przez 20 minut.
  3. Zupę Knorr wymieszaj w niewielkiej ilości wody i wlej do barszczu, aby nadać mu koloru. Gotuj jeszcze około 10 minut.
  4. Dodaj majeranek i odstaw barszcz, aby wszystkie smaki się połączyły. Podawaj odcedzony zugotowanymi uszkami. Taki barszcz najlepiej smakuje, gdy zostanie odcedzony dopiero następnego dnia.