Składniki na bezę:
- białka jajek 4-5
- cukier 1 szklanka
- mąka ziemniaczana 1 łyżeczka
- ocet 1 łyżeczka
- sól 1 szczypta
Składniki na krem:
- śmietana 30% – np. OSM Piątnica 330 ml
- śmietana 42% np. OSM Piątnica 200 ml
- serek mascarpone np. OSM Piątnica 250 g
- cukier puder 1 łyżka
- Dekoracja: owoce sezonowe: maliny, borówki, jeżyny, mango
Sposób przygotowania:
- Białka należy ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli.
- Pod koniec ubijania stopniowo łyżka po łyżce dodawać cukier do uzyskania białej, kremowej, błyszczącej masy.
- Należy uważać żeby nie przebić białek. Ubijanie powinno trwać około 10-12 minut.
- Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną, ocet i chwilę ubijać.
- Pianę wyłożyć na papier do pieczenia.
- Delikatnie rozsmarować. Nie formować bezy zbyt długo, najlepiej zrobić to kilkoma sprawnymi ruchami.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 120°C przez 30 minut, później suszyć 4 godziny w 90°C przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
- Po tym czasie beza będzie chrupiąca z zewnątrz, na spodzie i po bokach. W samym środku pozostanie lekko wilgotna, piankowa.
- Śmietanę 30% i 42% wlać do misy miksera i ubijać do uzyskania zwartej konsystencji pod koniec ubijania dodać cukier puder.
- Do ubitej śmietany dodawać partiami serek mascarpone i mieszać na najniższych obrotach miksera.
- Krem wyłożyć na bezę przed samym podaniem, do tego czasu trzymać go w lodówce.
- Na krem wyłożyć owoce.