
Beata Pawlikowska przekonuje, że współczesna cywilizacja dąży do tego, by wszystko uprościć i przyspieszyć. Masowy przemysł spożywczy opiera się na sztucznych składnikach i chemicznych dodatkach tak, by produkty były tanie, smaczne i długotrwałe. Jednak przez to wpływają one negatywnie na cały organizm – zdrowie, wygląd i samopoczucie. Znana podróżniczka radzi, jak unikać tego, co syntetyczne i szkodliwe oraz gdzie szukać tego, co prawdziwe, zdrowe i smaczne.
Książka „Największe skarby naszej cywilizacji” udowadnia, że przepis na zdrowie jest bardzo prosty i naturalny. Warto jeść owoce i warzywa, które rosną w pobliżu – poziomki, jagody, maliny, gruszki, zielony groszek, selery. Zamiast bananów, które wyrosły w Afryce i są pełne hormonów zatrzymujących i później przyspieszających wzrost, lepiej sięgnąć po polskie jabłka, które dostarczają witaminy chroniącej przed rakiem. Zamiast mięsa z tuczonych na fermach kur, warto zjeść soczewicę czy groch pełne białka. Zamiast brać suplementy diety z witaminami wyprodukowanymi syntetycznie w laboratorium, lepiej sięgać po to, co naturalne i pełnowartościowe. Peruwiańska kasza quinoa zawierająca wszystkie niezbędne aminokwasy, miód z jego właściwościami leczniczymi, wzmacniająca odporność dzika róża oraz naturalnie pobudzająca i poprawiająca nastrój yerba mate – to tylko kilka spośród wielu skarbów naszej cywilizacji.
Prawdziwa recepta na zdrowie znajduje się w twojej głowie. Czyli w centrum zarządzania twoim organizmem. Naucz się go słuchać. Szukaj prostych, prawdziwych, naturalnych rzeczy, nie zmienionych przez człowieka. Przyrządzaj z nich proste, ciepłe potrawy, a jeśli masz ochotę – zjedz na surowo. Pytaj siebie na co masz apetyt i słuchaj swojego organizmu – pisze Beata Pawlikowska w swojej książce.
O autorce:
Beata Pawlikowska – pisarka, podróżniczka, dziennikarka. Z pasją pisze i opowiada o podróżach, spełnianiu marzeń i odnalezieniu się w „dżungli życia”. Organizuje wyprawy do dżungli amazońskiej i w inne egzotyczne miejsca. Pisze książki, felietony i reportaże. Fotografuje. W Radiu ZET prowadzi audycję „Świat według Blondynki”. Autorka kilkunastu książek, w tym pierwszej polskiej książki opublikowanej przez National Geographic. Silna, samodzielna i odważna. Twierdzi, że te cechy pozwalają spełnić wszystkie marzenia, a jej recepta na osiągnięcie sukcesu to pasja poparta ciężką pracą, która pozwala osiągnąć mistrzostwo w dowolnej dziedzinie.